Prima școală din Țara Românească în care au învățat săraci și bogați laolaltă, cu învățământ în limba română, sprijinirea unor revoluții, construirea de spitale și poduri - sunt doar câteva din lucrurile care se datorează membrilor familiei Golescu... Am descoperit Domeniul Goleştilor duminică, 12 mai, ora 17.00, la TVR 1.
În ediția din 12 mai, echipa emisiunii „Exclusiv în România” și-a ales ca primă destinație Muzeul Golești - muzeu atât de vast prin varietatea de teme pe care o propune încât te simți un pic copleșit - cu ce să începi, încotro să te îndrepți mai întâi...
„Ne-am gândit ca, în primul rând, să spunem povestea familiei care a locuit într-un superb conac fortificat și care a făcut imens de mult bine neamului românesc, o familie valoroasă despre care se cunosc prea puține lucruri”, ne-a spus Codruţa Angelescu, reporterul de serviciu al echipei „Exclusiv în România”.
Prima școală din Țara Românească în care au învățat săraci și bogați laolaltă, cu învățământ în limba română, sprijinirea unor revoluții, construirea de spitale și poduri - sunt doar câteva din lucrurile care se datorează membrilor familiei Golescu. Implicată în viața politică și socială a revoluţionarului secol IXX, această familie de boieri a înțeles bogăția ca pe o unealtă cu care să-și ajute poporul.
Duminică, 12 mai, de la ora 17.00, vizităm conacul, apoi prima școală înființată de ei în Țară Românească. Alături de Cristian Tabără şi echipa sa, ne plimbăm pe ulițele unui spectaculos de bine conservat muzeu etnografic în aer liber, un sat de viticultori și pomicultori reconstruit pe domeniul Goleştilor, lângă conac. Vom vedea locul unde Tudor Vladimirescu și-a petrecut ultimele zile de libertate și multe alte lucruri interesante care ne vor face să înțelegem de ce Muzeul Golești este un loc de neratat pentru vizitatori.
Drumul călătorilor „Exclusiv în România” duce apoi spre o mică, dar uimitor de frumoasă prin simplitatea ei, mănăstire rupestră, la Corbii de Piatră. Mai urcăm şi spre munte, să înțelegem în cinstea cui s-a construit Mausoleul de la Mateiaș și ce anume s-a întâmplat în locul unde a fost clădit.
Nu ocolim nici Pădurea Seculară a Poveștilor Nemuritoare, un loc cum nu mai există în România: unicat prin idee și impact asupra comunității din Nucșoara, sat din Munții Făgăraș.
Va fi o emisiune despre oameni și locuri cu o valoare autentică ce nu a putut fi diminuată cu trecerea timpului. „Exclusiv în România” se vede la TVR 1, duminică, 12 mai, ora 17.00.
Realizator - Codruța Angelescu,
Director de imagine - Mihai Florea,
Sunet - Marius Stanciu,
Asistent - Gheorge Dincă,
Producători - Cristian Tabără și Marin Găbudean