Duminică, 18 decembrie, de la ora 8:10, „Universul credinţei” ne-a propus noi subiecte, la TVR 1 şi online pe TVR+.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Duminică, 18 decembrie, începem să difuzăm seria mesajelor şi a urărilor pe care conducătorii confesiunilor creştine din România o adresează credincioşilor cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului. Partea a doua a acestor mesaje se difuzează în ediţia specială de Crăciun, duminică, 25 decembrie.
La rubrica Sub un alt cer, vă prezentăm cum a petrecut de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României - comunitatea românească din Triveneto. Comunităţile româneşti din Nordul Italiei (Veneţia, Verona, Mestre, Trieste) au avut parte de ceremonii religioase, serbări, spectacole şi reuniuni, desfăşurate sub egida Bisericii, a reprezentanţilor României şi a autorităţilor locale.
La rubrica Vistieria darurilor, urmăriţi partea a VIII-a din documentarul despre Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanu, Antim Ivireanu - Cărturarul.
Însemnându-l la botez cu numele Sfântului Apostol Andrei, părinţii săi, Ioan şi Maria, l-au crescut în evlavie şi dreaptă credinţă. Ocrotit fiind de Bunul Dumnezeu în robia turcească în care a căzut, tânărul Andrei îşi arăta - de timpuriu - ascuţimea minţii, deprinzând cu uşurinţă limbile greacă, turcă, slava veche, araba, iar mai târziu şi limba română. După mărturiile vremii, se pare că după ce a scăpat din robia turcească, a trăit în preajma Patriarhiei de la Constantinopol, unde a învăţat arta sculpturii în lemn, pictura şi broderia. Către anul 1690, evlaviosul voievod, Sfântul martir Constantin Brâncoveanu îl aduce la Bucureşti unde, după ce învaţă meşteşugul tiparului în tipografia domnească, se mută la Mănăstirea Snagov, unde întemeiază o nouă tipografie. A tipărit şi a supravegheat cu neobosită râvnă, în migăloasa îndeletnicire, scoţând din tiparniţele pe care le-a îndrumat, 63 de cărţi, din care 38 lucrate de el însuşi, în diferite limbi: română, greacă, arabă, georgiană.
Pentru virtuţile şi viaţa sa curată, a fost ales mai întâi stareţ la Mănastirea Snagov, apoi episcop la Râmnic şi nu mult după aceea - Mitropolit al Ţării Româneşti. Cu ajutorul şi harul lui Dumnezeu cel Atotputernic, cu blândeţe şi necruţând nici o osteneală, şi-a păstorit clerul, călugării şi credincioşii, cărora le-a ridicat noi sfinte lăcaşuri sau le-a înnoit pe cele stricate de vreme. Mărturie despre această lucrare stă ctitoria sa, Mănăstirea Antim din Bucureşti, cu hramul Tuturor Sfinţilor pe care, cu darurile pe care i le-a hărăzit Dumnezeu, a zidit-o, împodobind-o cu alese sculpturi şi a înzestrat-o cu tipografie.
A fost exilat şi pus sub paza necredincioşilor ostaşi turci care l-au chinuit foarte pâna la moarte prin tăierea capului, pe care apoi l-au aruncat în apele Tungiei, un afluent al râului Mariţa, în sudul Dunării. Aşa s-a săvârşit de moarte mucenicească Părintele şi Mitropolitul Antim al Ţării Româneşti, a cărui pomenire rămâne înscrisă pentru veşnicie în cartea Bisericii şi neamului românesc.
Producător Estela Dincă
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.
Descărcaţi aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!