loader
Foto

Dobrogea de Nord - unitate în diversitate, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Cetatea Enisala cu atracţiile ei, secretele plăcintei dobrogene sau povestea balaurulului dobrogean, în ediţia din 17 decembrie a emisiunii prezentate de Cristi Tabără. „Exclusiv în România” - la TVR 1, de la ora 17.00.

 

Dobrogea a devenit, de-a lungul timpului, casă pentru mai multe civilizaţii şi etnii. Alături de români, trăiesc azi aici turci, greci, tătari, lipoveni, italieni... şi fiecare dintre ei si-a pus amprenta asupra culturii, obiceiurilor şi chiar asupra aspectului acestei regiuni a României. Pe 17 decembrie, echipa „Exclusiv în România” porneşte într-o călătorie cu surprize şi locuri inedite prin Dobrogea de Nord, plecând de la cetatea Enisala, singura cetate medievală din zonă ale carei ziduri au rămas în picioare peste timp. O vizităm şi noi duminică, de la ora 17.00, urmărind un nou episod „Exclusiv în România” la TVR 1.

(w500)

La poalele cetăţii Enisala se află un impresionant complex – uimitor prin diversitatea sa – unde găsim un Salon Otoman, un mic Sanctuar educativ de mitologie greacă, locuri de cazare şi un restaurant cu bucătărie specific dobrogeană.

(w882)

(w882)

Locul şi momentul perfect să învăţăm cum se face o plăcintă dobrogeană delicioasă! Tot aici, admirăm şi spectaculoşii dansatori ai Ansambului de dansuri tătăreşti Qarasu al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

(w882)

În Babadag, vizitam Moscheea construită de generalul Ali Gazi Paşa şi aflăm povestea lui Sari Saltuk Baba - nume emblematic pentru oraş, pe care istoria îl reţine ca fiind un luptător înţelept, care a întemeiat, împreună cu un număr de câteva mii de turci, cea mai veche aşezare turcească de pe teritoriul Dobrogei: Babadagul de azi. În acelaşi popas, o colecţie de artă orientală de la casa Panaghia ne uimeşte prin culori şi texturi.

(w882)

După o scurtă călătorie cu barca prin canalele şerpuitoare şi stuful care anunţă intrarea în Deltă, descoperim încă un loc surprinzător - un teren de dresaj canin de ultimă generaţie, construit în Dunavăţul de Jos şi dotat pentru a găzdui campionate canine internaţionale. Aflăm şi ce stă în spatele legendelor despre faimosul Balaur dobrogean, un şarpe impunător care apare des în poveştile localnicilor, dar care se lasă rar văzut în realitate... Sună cunoscut, nu-i aşa? Iată că celebrul monstru din Loch Ness are un... verişor autohton!

(w882)

(w882)

Vom încheia circuitul nostru unde l-am început, în Enisala, într-un loc de-a dreptul magic. Pentru vizitatori, el se numeşte „Muzeu - Gospodăria ţărănească conservată in-situ”. Pentru localnici, este inima satului, locul unde tinerii se pot întâlni să înveţe sau să repete dansurile cu profesorul lor de dans, totul în curtea unei case străvechi, salvate de la degradare.

(w882)

O nouă drumeţie cu multe bogăţii spirituale, aşadar, la care Cristi Tabără ne invită cu drag duminică după-amiază, de la 17.00. „Exclusiv în România” poate fi urmărită pe 17 decembrie, la TVR 1.

 

Emisiune realizată de Codruţa Angelescu şi Cristian Tabără

Producător: Marin Găbudean
Echipa: Mihai Pătraşcu - director imagine, Marius Stanciu - sunet, Dragoş Tănase - asistent imagine

 

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu