loader
Foto

Galerie foto

Discuţie despre sănătatea minţii şi traume, la „Garantat 100%” | VIDEO

Diana Vasile – psihoterapeut, președintele Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei – a fost invitata lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”. Ediţia a fost difuzată la TVR 1 duminică, 9 aprilie, de la ora 23.10.

 

„Poate că pentru oameni e mai de înțeles expresia Mi s-a rupt sufletul. Și poate că acolo ne întâlnim cu experiența umană pe care noi o denumim traumă psihologică” - la invitaţia lui Cătălin Ştefănescu, pshihoterapeutul Diana Vasile a expus, chiar de la început, tema în jurul căreia se va purta dialogul.

(w882)

(w882)

„Acum 20 de ani, când am început să vorbesc despre traumatizarea psihică, oamenii erau extrem de reticenți.(…) Am vrut să obișnuiesc oamenii cu cuvinte care exprimă niște realități în termenii noștri psihologici, pentru că aceste realități psihologice au impact în viață noastră”, afirmă Diana Vasile, psiholog, profesor şi psihoterapeut, fondator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei.

(w882)

„Toate emoțiile noastre au o rezonanță corporală, se simt în corp”, explică Diana Vasile, în discuţia cu Cătălin Ştefănescu, mecanismul manifestărilor somatice generate de suferințe psihice. „Consecințele traumatice netratate duc la perturbări și deteriorări serioase în mecanismele noastre de reglaj fizic și psihic. Asta înseamnă că punem bazele bolilor fizice și celor psihice”, punctează ea.

Sunt două mituri ale traumatizării pe care Diana Vasile ni le-a explicat pe larg la „Garantat 100%”: 1. acela că traumatizarea se întâmplă doar celor slabi și 2. că traumatizarea generează numai consecințe negative.

(w882)

„Dorințele sunt mai degrabă niște construcții imaginare din informațiile și necesitățile pe care le avem noi”, subliniază invitata, atunci când dialogul ajunge să se concentreze asupra copiilor, asupra diferenţelor dintre copilul dorit de părinți și copilul real. „Orice părinte din lume va proiecta asupra copilului sau o parte din el însuși”, spune psihoterapeutul.

Dar este bătaia ruptă din Rai? „Noi nu creștem și ne dezvoltăm datorită răului care ni se întâmplă, ci creștem datorită potențialului și caracteristicilor pe care le avem în dotare. Cercetările arată că, dacă există stres de-a lungul vieții, el antrenează capacitățile și resursele noastre, iar noi ne dezvoltăm. Asta înseamnă că vine o provocare, vine o dificultate, iar tu te mobilizezi și găsești soluții. Niciodată dezvoltarea în condițiile traumatizării nu este bună”, afirmă fără echivoc Diana Vasile.

(w882)

Iar Cătălin Ştefănescu îndreaptă discuţia şi către „igiena emoțională”, reglajul emoțional. Invitata sa pledează pentru a căuta fiecare dintre noi să înțelegem emoțiile, semnele lor și informația conținută în emoții: „Nu este un moft contemporan! Preocuparea aceasta a fost dintotdeauna, a fost în filosofie prima dată.”

„Ce înseamnă a jeli? Este sănătos/rușinos?”, mai vrea să afle Cătălin Ştefănescu pentru telespectatorii „Garantat 100%”. Iar Diana Vasile clarifică: „Este sănătos să jelești. Jelirea este a procesa o pierdere semnificativă. Nu este rușinos, dimpotrivă, este sănătos. (…) Nu e o caracteristică a oamenilor slabi, dimpotrivă. Jelirea neefectuată creează slăbiciune”.

(w882)

Întregul dialog plin de învăţăminte poate fi urmărit aici:

 

 

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu