loader
Foto

"Dincolo de Alb şi Negru", cu Victor Chirilă

Luni, 20 martie, de la ora 19.00, la "Dincolo de Alb şi Negru", a venit ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, diplomatul pentru care funcția de Ambasador înseamnă DEMNITATE.

 

"Ea nu este un mijloc de a-mi rezolva problemele personale, nu este o funcție pentru a-mi etala importanța... înseamnă Autoritate Morală în slujba statului, probitate...", spune Victor Chirilă.

Invitatul Mihaelei Crăciun consideră că ambasada din Bucureşti are cea mai mare importanţă în rândul reprezentanţelor diplomatice ale Republicii Moldova, deoarece România este principalul partener economic şi strategic şi, mai ales, cele două state sunt legate organic prin istoria, cultura şi limba comună.

(w882)

Născut în 1971 la Lăpușna, Hâncești, pentru ambasadorul Victor Chirilă, limba română a fost mereu limba adevărului. Avea 19 ani când a făcut parte din prima generaţie de studenţi basarabeni care au venit la studii în România în toamna anului 1990, când RSS Moldovenească era încă în URSS. Este licenţiat în  istorie  la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, iar  în 1994 a urmat la București un  master în Relații Internațioanle la SNSPA. Şi-a completat studiile la Universitatea din Edinburgh în politici publice europene și comparative. În 1996 îşi începe activitatea la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. A fost consultant al Băncii Mondiale la Chișinău și expert internațional pe lângă Biroul de Reintegrare din cadrul Guvernul Republicii Moldova pe problema transnistreană, director executiv al Asociației de Politică Externă din Moldova (APE).

Printre temele de discuţie cu ambasadorul Victor Chirilă s-au regăsit: adoptarea Legii care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma „limba română”; situaţia de securitate din Republica Moldova şi acţiunile de destabilizare care vizează administraţia proeuropeană; apărarea şi securitatea cibernetică a Republicii Moldova, strategia Rusiei de a atrage ţara sub propria umbrelă şi "războiul hibrid" al Moscovei; decizia Parlamentului European de a condamna imixtiunile Federației Ruse în treburile interne și externe ale Republica Moldova; situaţia în regiunea transnistreană; încrederea scăzută a moldovenilor în capacitatea armatei naționale de a-i apăra în cazul unui conflict militar; vizita lui Vladimir Putin în Mariupol, oraş pe care armata rusă l-a bombardat sistematic încă de la începutul invaziei Ucrainei, şi în care au fost ucişi mii de civili, între care şi numeroşi copii; copiii ucraineni deportaţi în Rusia.

Consolidarea democrației, statului de drept și a bunei guvernări în Republica Moldova, proiectele de infrastructură comune cu România, cooperarea economică şi stimularea comerțului, sunt alte subiecte care au fost abordate luni seara la TVR 1.

(w882)

Moderator Mihaela Crăciun
Producători: Ioana Mureşan, Livia Șerban-Iancu

Transmisiune directă

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Acad. Leonida Gherasim, la „Portret de excelență”: Când intri în profesiunea medicală, ai o responsabilitate față de omul bolnav, apoi o responsabilitate față de tine și ai responsabilitatea față de societate

Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 16.00, la „Portret de excelență”, Mihaela Olaru îl are ca invitat pe acad. Leonida Gherasim.

 

#TVRedu