loader
Foto

„Din Bihor plecai în lume...”

Zona etnofolclorică a Bihorului se definește prin originalitate și autenticitate. Versul horei cântate de Viorica Flintașu este asemenea tuturor  cântecelor sale „născute din preaplinul inimii, din dor și drag pentru locurile de obârșie”.

 

S-a născut într-o familie de țărani bihoreni din satul Săliște de Beiuș, unde a crescut alături de cei doi frați ai săi: poetul Gheorghe Pituț și preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Beiuș, Ioan Pituț. Prin căsătorie se stabilește la București în anul 1964, iar doi ani mai târziu reușește să realizeze primele imprimări la Radiodifuziunea Română, sub bagheta dirijorală a marelui dirijor și muzician George Vancu.

(w882)

Imediat după acest moment începe și colaborarea cu Televiziunea Română. A cântat de-a lungul timpului cu cele mai prestigioase orchestre și dirijori din România, imprimând la Radio, Electrecord și diverse case de producție muzicală, nenumărate cântece din folclorul tradițional bihorean.

(w882)

Deși trăiește la București de 60 de ani, Viorica Flintașu a rămas fidelă cântecului popular tradițional din Bihor, fiind apreciată atât de specialiști, cât și de publicul larg, iubitor de folclor, ca un reper în ceea ce privește interpreții valoroși din acest binecuvântat ținut românesc.

(w882)

În această ediție a emisiunii, îndrăgita noastră interpretă o să ne facă multe mărturisiri despre drumul său artistic, dar și despre generația tânără de interpreți ai cântecului nostru tradițional.

***
Prezentator și realizator: Alexandru Pugna

Producător: Radu Anghel

***

Vineri, 23 august, de la ora 15.00, TVR 3 a redifuzat o ediție „Cântec și poveste” din ținutul Bihorului.

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu