loader
Foto

Matematicianul Liviu Ornea și Mircea Dumitru, la „Dialoguri academice”, în 20 august

TVR Cultural a redifuzat duminică, 20 august, de la ora 22.30, dialogul lui Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, cu matematicianul și cercetătorul Liviu Ornea.

 

Liviu Ornea este profesor la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow”, din cadrul Academiei Române.

A publicat 66 de lucrări de matematică în reviste de specialitate, cursuri universitare, articole de popularizare si traduceri din mari matematicieni, precum K.F. Gauss, F. Klein, B. Riemann, T. Levi‑Civita.

În spaţiul cultural, Liviu Ornea este prezent cu numeroase cronici de teatru şi articole pe diverse teme în revistele „Steaua”, „Scena”, „Teatrul azi”, „Dilema”, „Dilema veche”, „22”, „Observator cultural”, „Okean”, „Cuvântul”.

(w882) Liviu Orne

​Cele mai multe cronici de teatru sunt adunate în volumul „Un matematician la teatru”. Mai semnează și volumele de eseuri „Varietăți conexe” și „Bifurcații”. A debutat în proză cu „Viitorul anterior” (Nemira, 2020). „Viața ca o glumă proastă” este primul său roman, nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry 2023.

Semnează, de asemenea, traduceri din limba italiană şi din limba franceză.

Din februarie 2023, Liviu Ornea este membru corespondent al Academiei Române.

Primul sezon al emisiunii „Dialoguri academice” a fost difuzat la TVR Cultural din 2 aprilie. Emisiunea conține 11 interviuri ale lui Mircea Dumitru cu colegii săi academicieni.

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

---

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și vineri, ora 13.30 (reluare)

TVR Internațional - miercuri, ora 16:00 (ora României)

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalistă

Daniel Paraschiv - producător

 
Românul care a contribuit la descoperirea mileniului, în colecţia „Români universali”, la TVR 1 | VIDEO

Pe 20 şi 27 mai, Cristian Tabără ni-l prezintă pe profesorul şi cercetătorul Sorin Istrail, coordonatorul echipei care a lucrat la întoc­mi­rea ...

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...

Filosoful Mircea Dumitru și medicul neurolog Constantin Popa, la „Dialoguri academice”, în 19 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 19 mai, de la ora 22.40, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu medicul ...

 

#TVRedu