loader
Foto

„Deşteaptă-te, române!” şi vizitează muzeele. Recomandări „Exclusiv în România”

Melodia Imnului naţional îi aparţine. Avem două muzee cu numele său. Aflăm povestea prolificului scriitor, folclorist, culegător şi creator de cântece vechi Anton Pann - duminică, 13.06, ora 17.15, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1.

 

Călătoria „Exclusiv în România” de duminică, 13 iunie, începe într-un loc fascinant, unic la noi în ţară, o lume unde timpul este măsurat in fel şi chip: de cadrane solare, orologii speciale vechi de 500 de ani şi chiar de ceasuri bijuterii purtate de regii României. Măsurarea timpului a început încă din Antichitate, iar noi putem vedea azi la Muzeul Ceasului cum arătau câteva asemenea instrumente vechi.

(w882)

(w882)

Ceasul cu 150 de diamante al lui Carol I

În muzeul din Ploieşti se află şi strămoşii tonomatelor, mai precis, primele instrumente care reuşeau să redea piese muzicale înregistrate prin diverse metode. Cristi Tabără şi echipa sa ne conduc prin câteva muzee pe care ne invită să nu le ratăm în lunga vacanţă de vară. „Exclusiv în România” se vede la TVR 1 duminică, de la ora 17.15.

(w882)

Cel mai vechi ceas din coleţia Muzeului Ceasului de la Ploieşti

(w235)

Din Ploieşti, ajungem apoi tocmai la Mediaş, unde, „Exclusiv în România” descoperă şi ne prezintă povestea unui sas vizionar şi căruia îi datorăm, printre altele, emanciparea românilor din Transilvania imperială, dar şi două materii importante pe care le studiem în zilele noastre în şcoală: muzica şi sportul.

(w882)

Cristi Tabără, la Casa Memorială Stephan Ludwig Roth

Stephan Ludwig Roth este, totodată, unul dintre primii ardeleni care observa că, deşi românii nu erau recunoscuţi ca etnie conlocuitoare, româna era limba de comunicare socială a Transilvaniei, în care se înţelegeau toate etniile, indiferent de limba lor maternă.

(w500)

Iar la Bucureşti vom fi suprinşi de poveştile celui căruia îi datorăm melodia Imnului nostru naţional. Şi tot aici vom face cunoştinţă şi cu formaţia de muzică veche ce îi poartă numele şi îi cântă şi melodiile: Anton Pann.

(w882)

Primul muzeu vizitat şi dedicat lui Anton Pann se află în Bucureşti, pe strada cu acelaşi nume. Frumos renovat şi modernizat, acesta este imobilul în care a locuit timp de câţiva ani prolificul scriitor, folclorist, culegător şi creator de cântece vechi.

(w882)

Mădălina Şchiopu şi Daniel Georgescu

Dar vom vizita şi celălalt muzeu Anton Pann din ţară, cel de la Râmnicu Vâlcea, pentru a completa istoria acestui personaj carismatic.

(w882)

(w882)

Cobză şi canun - instrumentele preferate de Anton Pann

Povestea lui Anton Pann este aceea a unui om inteligent şi vesel, iar ghizii celor două muzee ne aşteaptă să le călcăm pragul pentru a afla mai multe istorioare despre cel care a dat Imnul nostru naţional. Unele destul de picante...

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

Realizator: Daniel Georgescu

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu