Sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 19:00, pe TVR 1, am urmărit noi subiecte magice la "Teleenciclopedia". Ediția se difuzează în reluare în 20 noiembrie, de la ora 00:00, la TVR 1 HD și TVR+
AVENTURIERII ARTEI MODERNE: VRĂJITORII DIN MONTPARNASSE (ep. 4)
Inaugurat în 1923, clubul Jockey devenise locul preferat pentru distracție al artiștilor suprarealiști din Montparnasse. André Breton o invita deseori pe Kikí la masa lui, dar ea îl prefera pe romanticul şi fragilul Louis Aragon. Melancolia lui nu era doar o fațadă: înțelesese că iubita sa, Nancy Cunard, dorea libertate totală: îi plăcea să seducă bărbaţii şi apoi să îi abandoneze. După ce s-a mutat pe strada Château, Aragon îi avea ca vecini pe pictorul Yves Tanguy şi scenaristul Jacques Prévert. Ascultau jazz, beau, fumau ori se distrau cu un joc bizar de cuvinte, inventat de Tristan Tzara.
MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. FORŢA COMBATIVĂ (ep. 4) (premieră)
Dacă sângerosul conflict din Vietnam a intrat în istorie ca „războiul elicopterelor”, a doua conflagrație mondială a consacrat utilizarea pe scară largă a vehiculelor blindate. Cel care le-a descoperit potențialul a fost generalul sovietic Gheorghi Jukov. La 22 iunie 1941, naziștii lansau Operațiunea Barbarossa - cea mai amplă desfășurare terestră din istorie care avea drept scop invadarea Uniunii Sovietice, încălcând pactul de neagresiune semnat la 23 august 1939. Soluția lui Stalin pentru apărarea marilor orașe a fost generalul Jukov, care aplicase anterior, în luptele cu nemții, strategii și tactici militare inspirate.
AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 1)
Puțini știu că notorietatea gastronomiei franceze se datorează unui bucătar de provincie, hărăzit cu o carieră strălucită. Auguste Escoffier este o legendă, iar prezența încă i se face simțită în restaurantele de lux din toată lumea. Martor al marilor evenimente ale vremii, Escoffier a modernizat bucătăria, sub toate aspectele, ridicând gastronomia la rang de artă. Le guide culinaire, publicat de el în 1903, este şi astăzi biblia oricarui mare chef.
ECOSISTEME: CHINA (ep.3) (premieră)
Noaptea, deşertul Gobi capătă viaţă. E momentul mult aşteptat de o mică reptilă Gecko. Ochii imenși o ajută să vadă excelent în beznă şi să distingă mai multe culori decât oamenii. În decursul a milioane de ani de evoluţie şi adaptare, vietăţile au dobândit super-puteri. De pildă, Gecko nu are pleoape, ca nu cumva să îi scape ceva din vedere. În plus, când viața îi este în pericol, apelează la un truc ce nu dă greş: îşi desprinde coada. Oricum, îi va creşte alta în câteva săptămâni. Comportamentul poartă numele de autotomie.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca