loader
Foto

Galerie foto

Despre reabilitarea spaţiului public, la „Dincolo de alb şi negru”

Învăţăm ceva după cutremurul din Turcia? Dar şi despre Bucureştii şi Timişoara de ieri şi de azi ne-a vorbit, la „Dincolo de alb şi negru”, arhitectul Şerban Sturdza, invitatul Mihaelei Crăciun. Miercuri, 22 februarie, de la 18.55, la TVR 1.

 

Șerban Sturdza, vicepreședinte Pro Patrimonio România din 2010, arhitect și restaurator, membru corespondent al Academiei Române, promotor al învățării prin ateliere experimentale, interesat de meșteșuguri, trasee culturale, regenerare urbană și reabilitarea spațiului public, a fost invitatul Mihaelei Crăciun la „Dincolo de alb şi negru”. Ediţia s-a văzut la TVR 1 miercuri, 22 februarie, de la 18.55.

(w882)

Strănepot după tată al premierului liberal Dimitrie Sturdza și al boierilor Slătineanu după mamă, Șerban Sturdza a prezervat și revitalizat clădirile de patrimoniu recuperate de familia sa: Librăria Cărturești Verona din Bucureşti, fostă reședință a străbunicului Sturdza sau conacul de pe moșia Tibănești, Iași, a altui străbunic - P. P. Carp, fost premier conservator al României. Arhitectul a locuit un sfert de veac în Timișoara, după care a revenit în Bucureștiul natal, în casa muzeu a familiei Slătineanu. Aici i-a întâlnit pe Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Vladimir Streinu...

(w882)

În studenţie

(w500)

Alături de bunica Pici Slătineanu

Despre Bucureştii şi Timişoara de ieri şi de azi ne va vorbi arhitectul Şerban Sturdza miercuri, 22 februarie, la „Dincolo de alb şi negru”, la TVR 1.

„Discutăm despre clădiri construite înainte de război în Bucureşti, avariate la cutremurul din 1977, intervenţia din comunism, haosul post decembrist în domeniul construcţiilor şi nepăsarea de acum. Dezvoltatorii vor continua să ridice imobile fară să respecte normele în construcţii? Vom continua să construim cu mult beton? Ne preocupă cu adevărat refacerea și susținerea infrastructurii urbane şi salvarea prin consolidare a patrimoniului construit? Construcţii moderne versus tehnici tradiţionale”, ne oferă mai multe informaţii Mihaela Crăciun, moderatoarea ediţiei.

Şi tot dialogul de miercuri va atinge şi tema „Școlii de Arhitectură de la Timișoara”, spirit al unei avangarde, considerată, până acum câțiva ani, polul cel mai important al arhitecturii românești contemporane, diferit de București şi proiectele actuale de amenajare, printre care Palatul Baroc - Muzeul Naţional de Artă Timişoara, care găzduieşte expoziţia „Victor Brauner: invenții și magie.”

Arhitectul, designerul, urbanistul, peisagistul lucrează împreună cu antreprenorul, cercetătorul şi cetăţenii pentru a aduce un „mai bine” mediului în care trăiesc? Aflăm răspununsuri de asemenea la „Dincolo de alb şi negru”, de la TVR 1.

„Noi, arhitecții, începem să fim dați afară din ce în ce mai mult din procesul de construire”, spune Șerban Sturdza. Explicaţii primim chiar de la invitatul Mihaelei Crăciun, de la ora 18.55.

În fiecare săptămână, câţiva dintre cei mai buni jurnalişti ai TVR - Cătălin Ştefănescu, Mihaela Crăciun, Mihai Rădulescu, Marian Voicu şi Laurenţiu Ciocăzanu - ne provoacă să gândim „Dincolo de alb şi negru”.

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

„Intrare liberă”. Mircea Cărtărescu, despre premiul primit la Dublin: E minunat pentru mica noastră lume literară | VIDEO

Care este importanța premiului literar câştigat recent de scriitorul Mircea Cărtărescu la Dublin? Ce perspective deschide primirea „Dublin ...

 

#TVRedu