loader
Foto

Galerie foto

Despre limbă şi limbaj, la „Garantat 100%”, cu scriitorul Dan Alexe | VIDEO

„Babel – la început a fost cuvântul” este cartea scriitorului Dan Alexe care a provocat o discuţie savuroasă despre limbă şi limbaj, dar şi despre mitul conţiinţei naţionale, în platoul „Garantat 100%”.

 

Cum sună limba pe care o vorbeau strămoşii noştri? Ce limbă vorbea Ştefan cel Mare? Există limba moldovenească? Mai suntem curioşi să aflăm astfel de informaţii?

Pentru a ne satisface curiozitatea, Cătălin Ştefănescu ne-a propus o întâlnire la ceas de seară cu scriitorul Dan Alexe, de la ora 22.45, la TVR 1.

(w882)

Invitatul ne-a vorbit despre originea limbajului, care a fascinat întotdeauna omenirea, în toate culturile. Este, de altfel, şi subiectul cărţii „Babel – la început a fost cuvântul” semnate de Dan Alexe.

„Cu toate astea, misterul acelei origini rămâne total, ceea ce nu ne împiedică să-l abordăm aici, în această carte care nu este altceva decât o iniţiere ludică în ştiinţa lingvisticii şi în care încercăm să curăţăm această taină a originii limbajului uman şi a clasificării limbilor de vegetaţia luxuriantă a miturilor populare şi a ideilor preconcepute”, a precizat autorul pe humanitas.ro.

(w882)

(w882)

Dan Alexe a făcut o incursiune în istorie, de la Grigore Ureche, la Dimitrie Cantemir sau Ioan Budai Deleanu şi Mircea Eliade şi ne-a explicat anumite scrieri şi păreri ale acestora. „Cel mai probabil, Ştefan cel Mare vorbea româneşte cu accent moldovenesc şi cu foarte mulţi termeni regionali probabil dispăruţi. Cantemir spune că femeile din Moldova pronunţau altfel decât bărbaţii”, a afirmat invitatul lui Cătălin Ştefănescu.

(w882)

Dar de unde vine limba? Care este diferenta dintre limba si limbaj? „O limbă nu este o masă de cuvinte. Ea este structura pe care ordonezi cuvintele. Nu în cuvinte stă o limbă, ci în funcţionarea ei, structura şi tipologia ei. Am vrut să arăt prin această carte că învăţarea unei limbi nu este un sport al minţii, nu este o gimnastică mintală unde tu acumulezi mii de cuvinte, ci trebuie să înveţi o structură simplă şi să înţelegi că limbile planetei sunt structurate în câteva grupuri foarte bine definite şi aia trebuie să înveţi mai întâi, nu un potop de vorbe”, ne-a dezvăluit Dan Alexe.

Exista limba moldovenească? „Absolut că nu. Este româna vorbită în cele două provincii rupte de expansiunea rusească, se vorbeşte exact aceeaşi limbă, însă cu un accent pe care bucureştenii îl găsesc ridicol. Însă în ridicolul ăsta se ascunde superioritatea culturală a capitalei, imperialismul centralizator, lipsa de toleranţă…”, este de părere scriitorul, care adaugă: „Româna este mult mai intolerantă, şi asta este surprinzător, decât intoleranţa franceză. Cultura franceză a creat o chingă a limbii, există Academia care a interzis adoptarea de termeni englezeşti, de exemplu”.

(w882)

„Un alfabet, în general, nu influenţează o limbă”, spune autorul referindu-se alfabetul grecesc, chirilic... „Folosind convenţiile limbii bulgarei vechi – slavona de biserică, de exemplu, limba română a împrumutat folosirea anumitor litere corespunzând limbii bulgare şi asta face ca textele transcrise aşa cum le vedem noi azi în manualele şcolare să pară artificiale şi nenatural de îndepărtate de limba de azi.”

Cătălin Ştefănescu a abordat în discuţia cu scriitorul Dan Alexe şi tema ortografiei cu „â”. Concluzia invitatului: „O pacoste inutilă!”.

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu