În a doua zi de Crăciun, v-am așteptat la o ediție specială a „Micului dejun cu un campion”. De la 9:30, Daniela Zeca Buzura l-a avut ca invitat pe Nicolae Bordaşiu, profesor de teologie și preot la Biserica Silvestru din Bucureşti.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Am avut privilegiul ca Părintele, la venerabila sa vârstă de peste 90 de ani, să accepte invitaţia noastră de a ne fi alături în a doua zi de Crăciun. Nu este o invitaţie întâmplătoare, pentru că Sfinţia Sa este preot slujitor la Biserica Sf. Silvestru din Bucureşti, unde, vreme îndelungată a slujit Părintele Galeriu, un adevărat ghid spiritual pentru mii de români, un apostol al iubirii de Dumnezeu şi al îndreptării de oameni. Un model pe care l-a preluat şi Părintele Bordaşiu, mult încercat de viaţă şi în credinţă.
Născut la 22 mai 1924, într-un sat din Bihor, părintele Bordaşiu face parte dintr-o familie de tradiţie preoţească şi de învăţători, care şi-a păstrat credinţa indiferent de greutăţile grave prin care a trecut. Urmează cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti. Peste ani, după ce ispăşeşte pedeapsa cu închisoarea (după 1964), ajunge să lucreze întâi ca muncitor, apoi ca tehnician, la Institutul „Cantacuzino” în colectivul de cercetători care a fabricat primele doze de gama globulină din sânge retro-placentar, care apărea în farmaciile şi în spitalele din România.
Alături de un grup tineri preoţi printre care Nae Nicolau, Roman Braga, Valeriu Streinu şi Andrei Scrima a făcut parte din mişcarea „Rugul aprins” de la Mânăstirea Antim, primind binecuvântarea de la Părintele Ioan cel Străin.
A fost preşedintele Asociaţiei Studenţilor la Teologie şi al Asociaţiei Tineretului Ortodox Studenţesc (a cărei abreviere, deloc întâmplătoare este ATOS), iniţiate în ideea contracarării activităţii Uniunii Tineretului Comunist care abia luase fiinţă, şi care, programatic, lupta împotriva spiritualităţii româneşti. Acest fapt nu rămâne nepedepsit de noua orânduire, mulţi dintre iniţiatorii şi liderii acestor asociaţii de credinţă ortodoxă fiind condamnaţi, după 1948, la ani grei de închisoare în cele mai sinistre temniţe din România.
După o perioadă în care a stat ascuns (între 1948 – 1955), urmărit cu furie de Securitate, pentru o condamnare în lipsă la 20 de ani de închisoare, Părintele Nicolae Bordaşiu a fost prins şi încarcerat. A trecut, ca deţinut politic, prin universul concentraţionar de la Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind eliberat în 1964, într-o perioadă de relaxare a regimului comunist.
După patru ani, în 1968, are loc o întâlnire care avea să-i schimbe definitiv destinul. ÎPS, Patriarhul Iustinian şi Mircea Maliţa, ministru în acea perioadă, au făcut posibilă numirea sa în calitate de profesor la Seminarul Teologic din Bucureşti. Şi aşa, începe o nouă perioadă din viaţa sa. Hirotonit diacon, apoi preot de Patriarhul Iustinian, urmând studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, sub îndrumarea unui alt mare teolog, Părintele Dumitru Stăniloae, apoi pe cele de la Paris, unde şi obţine „Certificatul de Absolvire” în 1974 (Certificat d’habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle), Nicolae Bordaşiu activează ca profesor de teologie între 1975 – 1981.
În 1981, este numit preot la Biserica Sf. Silvestru din Bucureşti, unde l-a întâlnit pe Părintele Galeriu, un adevărat propovăduitor al credinţei în rândul copiilor şi tinerilor. La rândul său, Părintele Bordaşiu s-a numărat printre cei dintâi preoţi care, după 1989, a militat pentru studiul religiei la şcoală şi a organizat, începând cu 1990, primele participări ale tinerilor din România, acum liberă, la întâlnirile Tineretului Creştin din Europa.
Trebuinţa pildelor şi hrana spirituală a învăţăturilor creştine s-au împlinit în câteva studii Frumuseţea şi însemnătatea preoţiei după Sf. Grigorie Teologul şi predici.
„Învăţătura pe care am primit-o de la Părintele Bordaşiu este aceea că, iertarea celuilalt vindecă şi aduce bucurie”, spune Daniela Zeca Buzura, gazda emisiunii Mic dejun cu un campion.
Alături de Părintele Galeriu a acţionat în spiritul aducerii către biserică a tuturor credincioşilor, iar pentru aceasta, niciun efort nu era prea mare. Ne aducem aminte de data de 3 noiembrie 2002 când, de la Biserica soră, San Silvestro de la Roma, au fost aduse aici, la Bucureşti, la biserica cu acelaşi nume, Sfintele Moaşte ale Sf. Silvestru, prilej de mare bucurie şi sfinţenie pentru comunitatea din România.
„Am rămas uimită, când, cu paşi şovăielnici, Părintele Bordaşiu a păşit în platoul nostru improvizat de la Cafe Verona. Sincer, eram destul de circumspectă ca un preot de vârsta sa, să accepte o invitaţie atât de... terestră, într-o cafenea. Mă aşteptam să refuze politicos şi să ne invite la biserică. Dar, nu. Părintele a luat două icoane sub braţ şi a venit, binecuvântându-ne pe toţi, privindu-ne răbdător cum ne străduiam să aşezăm mai repede camerele, luminile, recuzita, încercând să nu-l obosim. Nicio urmă de nerăbdare. De când a intrat, totul s-a poleit cu linişte şi şoapte şi parcă s-a aranjat mai repede ca în alte dăţi”, povestește Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.
Mulţi ani, Părintele Bordaşiu a făcut parte din Adunarea Eparhială şi din Permanenţa Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştiului. A fost distins cu rangul de Iconom Stavrofor de către P.F. Patriarh Justinian şi apoi şi de către P.F. Patriarh Teoctist. Din 2003, până în 2010, a fost parohul Bisericii Silvestru din Bucureşti, unde slujeşte cu credinţă şi astăzi, fiind căutat de enoriaşi pentru sfaturile sale pline de măsură şi înţelepciune.
„Motor! Şi filmarea a început. Un şuvoi de amintiri, rostite cu calm şi bună măsură, ne-au dezvăluit un părinte adevărat şi un om înţelept. Prezenţa sa nu este necesară doar în aceste zile. Nu am făcut o emisiune «tematică», ci una încărcată de spiritualitate, aşa cum întreaga noastră existenţă ar trebui să fie. Zi de zi”, încheie Ileana Ploscaru Panait.
***
Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 26 decembrie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 29 decembrie, ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 2 ianuarie, ora 9:00)
Noul sezon Mic dejun cu un campion:
Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.
Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.
„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii