loader
Foto

Despre ciclurile vieţii şi naturii - la Drumul lui Leşe

Vineri, 6 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 3, într-o ediţie în care Grigore Leşe îl are ca invitat pe Vasile Chira - filosof, teolog, dramaturg, eseist, poet şi prozator român, lector universitar la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu.

 

Obiceiurile de trecere se înscriu într-un ciclu general al vieţii, al existenţei umane, cu toate că practicarea lor scoate în evidenţă tocmai ireversibilitatea temporală.

În cazul obiceiurilor de peste an, caracterul ciclic este mult mai pregnant prin repetarea la aceleaşi date sau în aceleaşi perioade. De aici şi denumirea de date calendaristice.

Calendarul vechi popular măsura timpul după ciclul natural, în care se corelau mişcările astrelor, perioadele vegetaţionale şi etapele îndeletnicirilor agrare, pastorale, apicole, păstoreşti. Au rămas în popor, expresiile “pe vechi”, “pe nou”, principalele evenimente calendaristice rămânând pe vechi. “A fost Sf. Ilie şi merele nu s-au copt”, “A fost Sf. Dumitru şi frunza copacilor n-a căzut.

(w882)

Vasile Chira este şi preşedintele Institutului de Studii Pluri Inter şi Transdisciplinare (IPITS) precum şi solistul grupului folcloric „Dacii liberi” din Maramureş.

Prin stabilirea Crăciunului la 25 Decembrie şi a Anului Nou la 1 Ianuarie, unele obiceiuri arhaice care inaugurau viitorul ciclu s-au practicat în jurul acestor date, păstrându-şi semnificaţia predominant agrară.

(w882)

Redactori: Sandrino Gavriloaia, Sorina Soare
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe
 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu