loader
Foto

Dacă doriţi să revedeţi... Lavinia Betea la "Mic Dejun cu un Campion"

Sâmbătă, 2 iulie, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura v-a propus să revedeţi o ediţie de colecție "Mic Dejun cu un Campion". Invitată a fost Lavinia Betea, unul dintre cei mai perseverenţi cercetători ai istoriei României recente.

 

Membră a L’Association Francaise de Psyhologie Politique şi al Asociaţiei Psihologilor din România şi unul dintre fondatorii Asociaţiei Ziariştilor din România, scriitoare şi colaboratoare a multor emisiuni tematice de televiziune şi radio, istoric reputat, psiholog, profesor universitar şi cercetător asiduu al istoriei recente, prof. univ. dr. Lavinia Betea a acceptat invitaţia de a fi alături de telespectatorii TVR la "Mic Dejun cu un Campion’’.

(w882)

Cărţile sale, scrise cu un condei alert şi incisiv, dezvăluie cu preciezie contexte istorice, destinele personalităţilor politice, culturale şi militare care au jucat un rol major în istoria ultimilor 100 de ani. Un cercetător versat care ştie să sustragă esenţialul din valul de documente pe care le parcurge, Lavinia Betea individual sau împreună cu colaboratorii săi apropiaţi îşi face o datorie din a dezvălui multe fapte şi documente istorice ascunse până acum pe rafturile depozitelor cu arhive.

Lista titlurilor semnate de invitata noastră din această dimineaţă este lungă şi nu ne putem permite decât să selectăm câteva dintre ele, pe care vă şi îndemnăm să le citiţi: 2001- ’’Lucreţiu Pătrăşcanu. Moartea unui lider comunist’’ (Premiul ’’Nicolae Bălcescu al Academiei Române în 2003) / 2008 - ’’Psihologia politică. O disciplină’’ / 2012 - ’’Lungul drum spre nicăieri. Germanii din România deportaţi în URSS’’ (cu Cristina Diac, Florin Razvan Mihai, Ilarion Tiu) / 2012 – ’’Lungul drum spre nicăieri. Germanii din România deportaţi în URSS’’ / 2015 - ’’Am făcut Jilava în pantofi de vară. Convorbiri cu Ioana Berindei’’ / 2015 - ’’Viaţa lui Ceauşescu. Tiranul’’ vol. III (cu Florin Răzvan Mihai şi Ilarion Tiu) / 2010/2017 - ’’Poveşti din cartierul Primăverii’’ / 2018 - ’’Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu’’.

(w882) mic dejun

"Prof. Lavinia Betea este unul dintre specialiştii care s-au apropiat cu îndrăzneală şi cumva, contra curentului încetăţenit de stigmatizare absolută a ultimilor 50 de ani. Cu atenţie, obiectivitate şi conştinciozitate de cercetător stăpân pe mijloacele sale de evaluare şi selecţie, invitata noastră şi-a propus să facă o radiografie cât mai exactă a unei etape istorice ale cărei reziduuri stăruie încă în memoria noastră, din simplul motiv că încă trăiesc generaţii care reprezintă legătura vie a celor două epoci, înainte şi după 1989", explică Ileana Ploscaru Panait, producătorul "Mic dejun cu un campion".

Analiza istorică ne priveşte cu atât mai mult cu cât, tensiunile din societatea românească, inclusiv discursul şi etichetările politice actuale se bazează pe această dublă direcţie. Istoria umanităţii a dovedit că nu există o paradigmă perfectă dar că este necesar să ne distanţăm conştient şi cu bunăvoinţă de evenimente, tocmai pentru a le putea vedea eliberaţi de constrângerile de orice fel. Un demers la fel de folositor şi generaţiilor care s-au succedat după momentul de răscruce din 1989, pentru care, cei 50 de ani de comunism original românesc nu mai reprezintă o experienţă trăită, ci o temă de studiu necesar pentru a înţelege exact contextul acestor zile.

’’A da vina exclusiv pe anii trăiţi în comunism pentru toate neîmplinirile de azi, e ca şi cum nu ai putea avea o reacţie adecvată la nou", spune Lanivia Betea

Rezultă cărţi de istorie foarte serioase, expuse însă într-o manieră foarte accesibilă, în aşa fel încât se pot parcurge ca o lectură extrem de antrenantă. O apariţie destul de recentă, ’’Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu’’, a fost motivaţia invitaţiei adresate Laviniei Betea pentru a se întâlni în grădina magică de la Librăriile Cărtureşti, cu Daniela Zeca Buzura. Sâmbătă, de la ora 10:00 la TVR 2".

(w882) mic dejun

 

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu