loader
Foto

De văzut în vacanţă: Galeria romană de la Roşia Montană

Cristi Tabără ne-a propus, pe 17 iunie, de la 19.00, să revedem ediţia Exclusiv în România care ne călăuzeşte în căutarea aurului românesc, la TVR 1, şi online, pe TVR+

 

De-a lungul peregrinărilor sale prin ţară, echipa emisiunii Exclusiv în România a ajuns şi în judeţul Alba, în căutarea aurului românesc „ascuns” în pământuri. Cristi Tabără şi echipa sa ne invită să-i însoţim şi în această expediţie, în ediţia de vineri, 17 iunie, difuzată de la ora 19.00 la TVR 1 şi pe TVR+.

Gazda noastră coboară în Galeria romană de exploatare a aurului de la Roşia Montană - unicat mondial pentru că este singura galerie romană din lume (de exploatare a aurului), perfect conservată şi vizitabilă. Descinderea următoare este la Brad, la Muzeul Aurului, unde se găsec expuse cele mai scumpe piese de aur nativ din Europa.

Cetatea romană de la Roşia Montană (Alburnus Maior) este, poate, cel mai notabil document de ilustrare a activităţii minereşti aurifere de la începuturile sale. Disputele mediatice din ultimii ani referitoare la proiectul minier privat din Munţii Apuseni au adus o promovare neaşteptată a Muzeului Aurului şi a galeriilor romane, unice în România şi în lume. Aşa se face că zilnic, zeci de turişti trec pragul muzeului şi se încumetă să intre în galerii pentru a vedea cum extrăgeau romanii aurul din munte în urmă cu 2.000 de ani.

(w882) Exclusiv i

Roşia Montană reprezintă vârful tehnologiei miniere antice, pentru că aici se săpau galerii din care se scoteau filoane aflate în rocă dură, vulcanică. Din acest punct de vedere, Roşia Montană este unică în lume. Reţeaua de galerii romane de la Roşia este cea mai mare dintre toate exploatările imperiului, depăşind descoperirile din Spania, Portugalia, Marea Britanie şi Franţa, chiar dacă Dacia a fost ultima provincie cucerită şi prima părăsită de romani.

Caracterul de unicitate al obiectivului este dat nu numai de amploarea minelor sau de tehnologia folosită, ci şi de conservarea peste timp – intactă şi integrală – a galeriei romane.

Roşia Montană era centrul financiar al zonei Munţilor Apuseni, iar oamenii de aici erau printre cei mai bogaţi, având în vedere că aproape fiecare familie deţinea o galerie de mină, respectiv o instalaţie artizanală de exploatare a minereului. În secolele XVIII-XIX şi în prima parte a secolului XX, în zonă exista chiar un cazino unde se întâlneau proprietarii de galerii să-şi cheltuiască averile obţinute din vânzarea aurului.

Toate amănuntele despre cum ajungeţi în acest oraş, pentru a-i descoperi minunăţiile, ni le oferă Cristi Tabără şi echipa sa vineri seară, de la ora 19.00, la Exclusiv în România.

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu