loader
Foto

Galerie foto

De Rusalii, v-am invitat să petreceți la TVR 3 alături de Irninis Miricioiu și invitații săi

Ediția specială ”Din Arhiva TVR” s-a difuzat luni, 24 iunie, de la ora 20.00 la TVR 3.  

 

Rusaliile, cunoscute și sub denumirea de Cincizecime, sunt o sărbătoare creștină importantă care marchează coborârea Duhului Sfânt asupra apostolilor lui Iisus Hristos. Această sărbătoare are loc la cincizeci de zile după Paște și este considerată ziua de naștere a Bisericii creștine. În România, Rusaliile sunt sărbătorite cu diverse tradiții populare, dintre care cele mai importante sunt Moșii de Rusalii, Dansul Călușarilor și sfințirea plantelor. Moșii de Rusalii reprezintă pomenirea celor adormiți, care se face în sâmbăta dinaintea Rusaliilor. În cadrul acestui obicei, credincioșii aduc ofrande la biserică pentru sufletele celor trecuți din viață.

Alte tradiții de Rusalii sunt Dansul Călușarilor, un dans ritualic tradițional românesc și tradiția sfințirii plantelor. Credincioșii aduc la biserică ramuri de tei, nuc sau alte plante, care sunt sfințite de preoți. Aceste plante sfințite sunt apoi păstrate în case, având rolul de a proteja locuințele de duhurile rele și de boli. Ele sunt considerate a avea puteri vindecătoare și sunt folosite în diverse ritualuri de peste an.

Sărbătoarea, marcată prin cântec și joc autentic românesc la Din Arhiva TVR

Rusaliile sunt considerate a doua mare sărbătoare creștină după Paște, deoarece simbolizează începutul misiunii Bisericii de a răspândi mesajul lui Hristos în întreaga lume. Tocmai de aceea, ne-am gândit să celebrăm acest moment printr-o ediție specială Din Arhiva TVR, difuzată luni, 24 iunie, de la ora 20:00, la TVR3, care a adus în fața publicului un strop din magia specifică fiecărei zone folclorice, marcată prin cântec și joc autentic românesc.

Pentru această ediție specială, Irninis Miricioiu a reunit un impresionant grup de interpreți, incluzând nume sonore din muzica populară românească. Printre artiștii invitați se numără: Aneta Stan, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Viorica Flintașu, Nicolae Datcu, Constantin Magureanu, Maria Stângă, Mirel Bria și Taraful Domnesc, Elena Cârneală, Paulina Irimia Morarita, Paula Babalâc, Adrian Olaru, Maria Stănescu, Rodica Anghelescu, Angelica Stanescu, Dan Lazar, Floriana Pliundra, Lili Ciortan, Ion Ioniță, Angela Săftoiu și Ioan Chirilă.

Emisiunea a inclus și momente de arhivă cu mari artiști ai scenei muzicale românești, cum ar fi Sofia Vicoveanca, Nicolae Furdui Iancu, Gheorghe Zamfir, Ionuț Fulea și Tudor Gheorghe. Aceste intermezzouri au oferit telespectatorilor ocazia de a se bucura de performanțe legendare și de a redescoperi bogăția culturală a României.

De asemenea, în contextul Moșilor de Rusalii, emisiunea a adus un omagiu unor artiști remarcabili care au trecut în neființă, dar ale căror contribuții continuă să influențeze și să inspire. Amintindu-ne de Fărâmiță Lambru, Romica Puceanu, Dumitru Fărcaș, Ion Voicu, Ion Onoriu, Dona Dumitru Siminică, Cornelia Catanga, Ion Dolănescu, Ștefan Bănică Senior și Liviu Vasilică, emisiunea a subliniat importanța moștenirii culturale și artistice pe care acești interpreți au lăsat-o în urmă.

"Din Arhiva TVR" nu doar că aduce în prim-plan tradițiile și obiceiurile sărbătorilor noastre de veacuri, dar și reușește să păstreze vie memoria unor artiști care au contribuit semnificativ la patrimoniul muzical românesc.

 

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu