loader
Foto

De la drapelul de luptă la drapelul național

Emisiunea „Picătura de cultură” a celebrat Ziua Națională a României printr-o ediție specială, vineri, 2 decembrie, de la ora 13:30, la TVR 3.

 

Profesorul Dorel Marc de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş a oferit, echipei emisiunii şi micilor vizitatori, o lecţie de istorie prin expunerea „De la drapelul de luptă la drapelul național”: o evoluție a celor două drapele de-a lungul timpului.

(w882) tricolor m

Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 26 iunie 1848, având deviza „Dreptate - Frăţie” înscrisă pe el.

(w882) tricolor t

Un obiect inedit expus la Muzeul de Etnografie din Târgu Mureș este eșarfa tricoloră care a însoțit delegația de la Șardu Nirajului la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

(w882) 1918

De remarcat este dispunerea culorilor drapelului pe orizontală, aşa cum fuseseră ele arborate de revoluţionarii români din Ardeal la Adunarea Naţională de la Blaj, de la 1848. Ar mai fi de notat că, iniţial, tricolorul românilor ardeleni a fost albastru, alb, roşu, cu benzile pe orizontală, pe alb fiind scris cu auriu „Virtus Romana Rediviva” (Virtutea romană reînviată). În decursul revoluţiei, însă, treptat, toate drapelele românilor vor înlocui albul cu galben.

(w882) steag

 
Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural vă propune să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

O discuție necesară în fiecare zi

O discuție necesară în fiecare zi

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

În societatea contemporană, discuțiile privind educația și sistemul de învățământ ar trebui să fie o constantă, nu o alegere sezonieră. Deși la ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

 

#TVRedu