loader
Foto

De Crăciun și de Anul Nou, petrecem în stil „Exclusiv în... Maramureș”! | VIDEO

În sfânta zi a Crăciunului, Cristi Tabără și Cristina Șoloc ne-au invitat într-un ținut superb, cu oameni buni, peisaje minunate, povești uimitoare și tradiții puternice – Maramureș.

 

Duminică, 24 decembrie, echipa emisiunii „Exclusiv în România” a început călătoria de sus, de la Mănăstirea Pietroasa, una dintre cele mai importante mănăstiri din Maramureș și un lăcaș de cult cu o poveste remarcabilă.

Locul pe care a fost înălțată mănăstirea a fost donat de o familie cu 9 copii  - 2 băieți și 7 fete. Din cele 7 fete, 5 s-au călugărit, una dintre acestea fiind și stareța mănăstirii despre care vorbim, împreună cu una dintre surori. Le-am cunoscut pe măicuțe, dar și pe mama lor și am aflat ce înseamnă să te dedici cu adevărat lui Dumnezeu.

(w882)

De la cota 1000 din Borșa, am coborât în comuna Săcel, unde gazdele emisiunii au stat de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, Vasile Șușca. Meșterul Popular ne-a povestit despre măștile lui care au ajuns în toate colțurile lumii, ne-a cântat în frunza de lămâi și ne-a fascinat cu istoriile lui cât pentru o săptămână.

(w882)

(w882)

„Facem o oprire şi în orașul Vișeu de Sus, pentru că începe Noaptea Viflaimelor - un obicei puternic din toate din toate punctele de vedere, plin de farmec, plin de tradiție și în egală măsură, un brand. Vedem cine se ocupă să ducă mai departe această tradiţie a nopții viflaimelor, cine pune sufletul pentru promovarea acestui obicei - de la părinte până la protagoniștii grupului și până la unicul campion mondial cu origini maramureșene, Vasile Tomoiagă”, ne invită Cristina Şoloc, şi ea maramureşancă din Vişeu.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Tot printre oamenii care merită să fie cunoscuți se numără şi ceterașul Ioachim Făt. L-am vizitat dincolo de Maramureșul Istoric, în comuna Dănești, unde ne-a așteptat cu pomana porcului. Se alătură şi Grupul Iza. „Colindăm și depănăm povești de Crăciun, împreună cu cel mai autentic și faimos taraf tradițional din Maramureș. V-am pregătit povești cu şi despre oameni cu har, să vi le dăm în dar de Crăciun.

(w882)

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu