loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (IX)

“Muzica nu minte. Dacă poate fi schimbat ceva în lume, acest lucru se poate întâmpla numai prin muzică. “ Jimi Hendrix

 

Marți, 31 martie

DAMIAN, CEL CARE A CÂNTAT ÎNTRE BLOCURI

Azi este despre el, prietenul meu care într-o zi a uitat harta și a încurcat între ele drumurile. Ceea ce nu l-a împiedicat însă nici să pornească pe jos, nici să ajungă departe.

Poți să îți faci prieteni într-o clipă? E ceva rar, dar devine de neprețuit atunci când se întâmplă. Între mine și acest mare artist cred că așa s-au petrecut lucrurile: l-am chemat la televiziune, ca pe atâția dintre interlocutorii mei, anunțându-l din vreme, dar , cu o zi înainte de a ne întâlni, am aflat că era la spital, pentru o intervenție oarecare, încât mi-am luat adio cu regret de la filmare și de la dialog, mă pusesem în starea de a-l întâmpina și a-i vorbi, cum fac de obicei cu oricine și a și început să mă apese pierderea unui moment despre care știam că niciodată n-ar fi fost la fel, o dată ce îl amânam.

Și-atunci a venit surpriza: invitatul meu, pe care îl mai văzusem doar din sală, de câteva ori, la concerte, mi-a zis: “Am promis, o să fiu în platou. Am să plec de aici o zi, pentru că, cine știe, poate că tu nu ai niciun prieten țigan și ai să te împrietenești cu mine. Sau poate nu, cum o vrea Dumnezeu !...”

N-am să alerg acum pe urma naturaleții debordante, a spontaneității și farmecului care “au trecut sticla”, cum se spune când cineva cucerește fără rest un studiou. Am să adaug doar atât : dacă nu l-ați putut vedea atunci la televizor, ascultați-l acum, ne e camarad de carantină .

Primiți-i muzica, fiindcă în serile din urmă a cântat de acasă pentru noi și, mai ales, a cântat, din balcon, pentru vecinii dintre blocuri, ceea ce mi s-a părut extraordinar. Și mai e ceva: azi, artistul despre care v-am vorbit, împlinește 50 de ani.

Dacă viața ar mai fi ținut cu noi, i-ar fi aniversat într-un concert. Însă oricum nu ar fi încăput în nicio sală atâția câți vom încăpea online, să-l auzim.

La mulți ani, har și muzică, Damian Draghici !

Pe mâine, cu drag, DZB.

Citiți toate paginile din Jurnalul de carantină pe pagina de Facebook a emisiunii "Mic dejun cu un campion"!

 
Povestea picturii „Vas cu flori” a lui Jan Brueghel, pe care a intervenit și Frans Francken II, la „Pastila de artă”

Între 15 și 21 iulie, la „Pastila de artă”, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați să descopere lucrări semnate de Pietro da Cortona, ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Marius Apostol, veteran al războiului din Afganistan (ediție din 2016) | VIDEO

Între 15 și 21 iulie, la „Mic dejun cu un campion”, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Lucia ...

Povestea curajoasei Wally, rolul pe care Catalani l-a scris pentru Hariclea Darclée, în 16 iulie, la TVR Cultural

TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să revadă marți, 16 iulie, celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani, pusă în scenă la Theater ...

 

#TVRedu