loader
Foto

Galerie foto

Dan Constantin Mireanu: "Fiecare dintre noi este eroul cuiva. Mai ales ca părinte, eşti eroul copilului tău!" | VIDEO

"Trebuie să fii foarte atent ce fel de erou eşti pentru că poţi fi şi unul negativ. Se alunecă uşor în extrema cealaltă’’, adaugă lt. col. dr. Dan Constantin Mireanu, jurnalist militar, redactor-şef adjunct al Revistei ’’Observator militar’’, fotoreporter şi realizator de film, invitatul Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", la TVR 2.

 

Conform DEX-ului, erou se defineşte ca: ’’ostaş căzut pe câmpul de luptă’’. Nu este cazul invitatului nostru dar este unul dintre cei mai abili comunicatori şi jurnalişti militari. Viaţa militară l-a atras din adolescenţă aşa încât, la paisprezece ani, în urma unei selecţii riguroase, a avut succes la admiterea la liceul militar ’’Ştefan cel Mare’’ din Câmpulung Moldovenesc. O unitate de învăţământ de elită a Armetei Române. "Armata română m-a ajutat să părăsesc satul meu din Moldova natală şi să ajung într-un loc care m-a pasionat. Eram conştient că e altceva decât în civilie. Recunosc, m-am adaptat greu. Nu era deloc imaginea aceea din filmele americane pe care le urmăream prin anii ’90. De atunci mă pasionau fizica dar şi literatura şi electronica. Toate mi-au fost de folos’’.

(w882)

Şi-a continuat cu conştiinciozitate drumul şi a urmat apoi de studiile la Academia Forţelor Aeriene ’’Henri Coandă’’ unde a absolvit în 2002. Următoarea etapă: masteratul în Comunicare şi Relaţii publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA, 2005) continuată cu stagiul doctoral în Ştiinţele Comunicării (SNSPA, 2017 - 2022) finalizat cu o amplă lucrare cu tema ’’Analiza războiului ca spectacol mediatic / Perspective și interpretări privind experiențe ale jurnaliștilor de război’’ apărută în volum la Editura Cartier şi, pentru a-şi complete aria de interes şi performanţă între 2013 – 2015 a continuat cu un alt masterat despre Cultural Studies/Critical Theory and Analysis la CESI - Center of Excellence in Image Studies.

(w882)

"Marele avantaj al jurnalistului militar este acela că nu avem niciun motiv să alergăm după rating cu orice preţ. Sigur, nu ne este indiferent câţi cititori ne urmăresc dar, asta nu este o miză. Suntem jurnalişti clasici, după modelul anilor 1990. Contează informaţia corectă, onestă nu spectacolul ce vinde emoţie’’ – spune lt. col. dr. Dan Mireanu. O prezenţă mai mult decât agreabilă, un companion cu care avem ce împărtăşi şi, firesc, curiozităţile noastre sunt pe deplin îndreptăţite pentru că armata are rigorile ei despre care se vorbeşte rar, secretele operaţiunilor militare ne-au obişnuit cu o reţinere jurtificată. Dar, iată, avem în faţa noastră nu doar un jurnalist exersat ci şi un combatant în multe misiuni internaţionale. Subliniem – combatant – pentru că a fost prezent în zone sensibile, chiar dacă nu a tras direct cu arma – deşi este campion şi la acestă acţiune – un comunicator cu experienţă, un diplomat al cuvintelor, al legăturilor necesare în contextul unor confruntări grave. Un om de acţiune, echibilibrat şi autoritar, sensibil şi cooperant, gata să găsească soluţii de multe ori în situaţii limită.

Redactor-şef la Revista ’’Observator militar’’, producător, regizor şi scenarist de film, fotograf, trage la fel de bine cu pistolul, bun negociator, decorat cu multe medalii şi distincţii militare Dan Mireanu este apreciat de subordonaţii săi pentru firescul şi seriozitatea cu care întreprinde orice acţiune. Au încredere în el. Se bucură de siguranţă şi respect şi au certitudinea că, chiar şi în situaţii dificile, nu greşesc în acţiunile pe care trebuie să le execute.

(w882)

Nu degeaba este doctor în Comunicare iar cei cinci ani dedicaţi studiului pentru susţinerea doctoratului s-au concretizat într-o carte ce cuprinde unsprezece interviuri cu corespondenţi de război delegaţi în teatrele de operaţiuni. O analiză gravă, văzută prin ochii a unsprezece oameni, martori ai grozăviei războaielor. Jurnaliştii de război nu vorbesc despre ei înşişi. Au fost selectaţi pentru moralitate, seriozitate, deontologie profesională.

Dan Mireanu a fost trei misiuni în Afganistan, în Libia şi în Mali ca ofiţer de legătură. Despre ultima misiune îşi aduce aminte: ’’Mi-a plăcut Africa. Relaţiile românilor cu ofiţerii malieni au fost grozave. Ne tratam cu aceiaşi onestitate şi deschidere. Ca şi românii şi ei sunt foarte comunicativi. Chiar dacă erau musulmani, nu erau habotnici. Indiferent de unde veneam, din Africa sau Europa, eram militari cu toţii’’.

(w882)

Misiunile din Afganistan au stat la baza a două filme cutremurătoare: ’’Premiul’’ un film de doar şapte minute care a fost distins în 2014 cu Premiul I la Festivalul Internaţional de Film Militar, desfăşurat la Bracciano/Italia pentru film de scurt metraj, scenariu şi regie: Dan Constantin Mireanu şi un documentar de 33 de minute – prezentat în cartea ’’Analiza războiului ca spectacol mediatic...’’ în care se pot vedea pentru ultima dată imagini cu baza militară americană de la Kandahar predată talibanilor. Un loc în mijlocul deşertului prin care tranzitau curent circa 30.000 de persoane, unde trăiau 15.000 de rezidenţi stabili, unde se afla spitalul de campanie dotat la cel mai înalt nivel cu un departament de neurochirurgie, staţie de extragere şi purificare a apei, generatoare de mare putere, laboratoare şi specialişti.

A fost un eveniment cu totul neînţeles de majoritatea celor ce au fost martori din faţa televizoarelor a acestei teribile retrageri. Stăruie şi acum în minte secvenţele ce au rulat pe toate canalele de ştiri: zeci de afgani disperaţi, soldaţi care trebuiau să urmeze ordinele, o dramă care continuă şi astăzi când talibanii au reinstituit teroarea asupra populaţiei.

(w882)

’’Eu nu cred că douăzeci de ani de educaţie au fost inutili. Proiectele făcute împreună cu afganii, nu cu talibanii, au arătat o altă faţă a societăţii. Afganii au gustat din plin din libertate şi democraţie. S-au schimbat. Vor dori să se bucure în continuare de şcoli, spitale, libertate de opţiune şi exprimare. Acesta este efectul cel mai puternic. Poate că facem o eroare. Democraţia nu se poate înfiripa de azi, pe mâine. Este un proces îndelungat’’ – lt. col. dr. Dan Mireanu

La întrebarea dacă ar mai lua-o de la început, campionul acestei dimineţi nu ezită: "Da. Dar acum am certitudinea că chiar dacă ar fi fost altfel, tot aş fi făcut jurnalism şi film’’.

Vă invităm aşadar la o ediţie specială, chiar dacă Ziua Naţională a României celebrată la 1 Decembrie a trecut, noi avem privilegiul de a fi prelungit acestă stare de graţie şi de mândrie pentru că, alături de Daniela Zeca Buzura am avut privilegiul de a avea în platoul emisiunii un combatant-jurnalist în uniformă pe pieptul căruia nu se aflau multiplele decoraţii pe care le-a primit ci, simplu de tot: Mireanu – România. Sâmbătă, 9 decembrie de la ora 10:00, doar la TVR2.

 

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 10:00 (reluare luni, 11 decembrie ora 14:00); la TVRInternaţional sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 10:00; la TVRMoldova duminică, 10 decembrie 2023, ora 9:00; la TVRCultural, duminică, 10 decembrie 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu