loader
Foto

Damin Drăghici, invitat la "Mic dejun cu un campion"

V-ați putut reîntâlni cu Damian Drăghici sâmbătă, 10 iunie, de la ora 10:00,  când invitatul Danielei Zeca Buzura a venit la o nouă ediţie a emisiunii dimineţilor de la TVR 2.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Invitatul ediţiei din 10 iunie este un artist şi un om deosebit, un muzician care şi-a clădit cariera şi educaţia artistică peste ocean, în America, dar care nu şi-a renegat niciodată rădăcinile şi s-a întors într-o Românie în care simţea că are multe de făcut.

‚‚Cel mai important lucru pentru un om sunt gândurile lui’’, iar artistul Damian Drăghici gândeşte şi trăieşte azi cu totul altfel decât o făcuse în urmă cu douăzeci de ani. ‚‚Reinventat într-o formă şi un spirit nou, şi-a păstrat ambiţia, perseverenţa şi visele’’ – spune Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii în compania căruia cele 50 de minute petrecute la o şuetă cu Damian Drăghici au trecut pe nesimţite.

Pentru că Damian Drăghici este un om de spirit, cu un ascuţit simţ al autoironiei, ce nu se sfieşte să discute liber şi incisiv despre orice problemă. Ne-a obişnuit repede cu stilul său rebel, cu toate că vârsta şi întâmplăriile vieţii sale deloc obişnuite şi-au pus amprenta peste clocotul tinereţii.

(w235) DGŞi-a înţeles pe deplin rolul pe care îl poate juca în comunitatea rromă din care provine, neocolind nici clişeele, nici asumarea responsabilă a unei poziţii oficiale care l-a purtat în calitate de eurodeputat până în Parlamentul European, în legislatura 2012 – 2016.

Cu toate că a făcut politică, nu se consideră politician, ci mai degrabă un om preocupat de destinele unei comunităţi aparte. ‚‚La orice interviu, la orice spectacol, spun cu mândrie că sunt ţigan din România’’ – recunoaşte Damian Drăghici.

Viaţa sa are o traiectorie cel puţin aventuroasă. A început să cânte la diverse instrumente odată cu primii paşi. A avut norocul să se nască într-o familie ce avea muzica în sânge. Cu un străbunic ca Fănică Luca, copilul de numai 10 ani cânta dumnezeieşte la nai, iar la 15 ani realiza deja primele înregistrări şi concerte cu Orchestra de Muzică Populară Radio.

Realist şi cinic aprecia peste ani că ‚‚Muzica n-a fost o alegere. La mine în familie fie făceai muzică, fie ajungeai la puşcărie’’.

Dovedea un talent ieşit din comun şi o preseverenţă pentru studiul instrumentului pe care numai exuberanţa vârstei fragede l-au întrecut. Astfel încât, la doar 18 ani fuge din ţară trecând graniţa iugoslavă, ajungând în Grecia unde, pentru a-şi câştiga existenţa, a cântat prin cluburi şi baruri.

Prestaţia artistică, dar şi aspectul său atrăgător l-au adus în atenţia celor de la Sony Music cu care a făcut primele înregistrări la Atena şi care au constituit paşaportul pentru America. I s-a oferit o bursă de studii ca Colegiul Berklee din Boston unde a studiat cu George Garzone, profesor de saxofon, Jerry Bergonzi şi Hal Crook. A absolvit studiile cu ‚‚Magna Cum Laude''. De aici până la recitalurile şi concertele alături de trupe binecunoscute pe multe dintre scenele lumii nu a mai fost prea mult.

Apreciat în comunitatea artistică internaţională, cântă alături de nume legendare precum Joe Cocker, James Brown, Shaggy, Cyndi Lauper, Zucchero, Gipsy Kings, Roger Hodgson sau Nigel Kennedy. În 2004 participă la ‚‚Night of the Proms Tour’’, fiind ovaţionat la scenă deschisă minute în şir. Iată o viaţă şi o carieră în care Damian Drăghici la 19 ani cânta pe străzile din Atena şi  la 31 de ani făcea deja primul milion de dolari.

Acum locuieşte la Los Angeles. A scos zeci de albume dintre care, cel mai recent, cu muzică de jazz în care naiul este ‚‚vedetă’’. ‚‚Acasă este acolo unde pot să pun naiul în slujba jazzului’’.

Cu toate acestea, spune că, după ce-şi ascultă piesele până la epuizare înainte de lansare, muzica respectivă nu-i mai suscită deloc interesul.

În 2006, a fost invitat pentru întregistrări de Formaţia Paul Winter Consort, cu care a scos albumul ‚‚Silver Solstice’’ răsplătit cu Premiul Grammy – consemnare din Enciclopedia Muzicală a României. Cu toate acestea, Damian Drăghici declara că ‚‚Grammy nu face parte din esenţa mea’’. Poate tocmai această ‚‚imunitate’’ la orgoliul popularităţii sau acţiuni de tipul renunţării temporare la muzică pentru afaceri i-au asigurat echilibrul pe care avea să-l regăsească în anii din urmă.

Format în America, a înţeles repede că numai educaţia poate ridica o comunitate. Că talentul nu este suficient fără a fi şlefuit, muncit cu perseverenţă, promovat, asumat. Este exact ceea ce a făcut de când s-a întors în ţară. ‚‚Există un singur loc unde energia muzicii mele poate să explodeze cu adevărat: România’’.

Şi-a transformat cariera solo de un succes răsunător, prea puţin cunoscut la noi, într-o rampă de lansare pentru conaţionalii săi talentaţi. Formaţia ‚‚Damian & Brothers’’ a luat fiinţă ca parte a unei intenţii pe care artistul o avea de ceva timp.

Au urmat emisiuni de televiziune, concerte, turnee, foarte apreciate atât în ţară, cât şi peste hotare. Are prieteni mulţi în lumea muzicală, atât în Europa, cât şi în America. Rămâne de neuitat concertul de la „Cerbul de Aur” de la Braşov în 2008, când alături pe scenă i-au fost muzicieni americani, dar şi componenţi ai trupei ‚‚Damian&Brothers’’.

‚‚Abia în 2006 am realizat că am făcut totul pentru alţii şi prea puţin pentru mine’’ – este unul dintre momentele de reflecţie care i-au schimbat oarecum cursul existenţei. Expansivitatea şi excesele tinereţii au făcut loc încetul cu încetul unei vieţi mai austere şi echilibrate.

(w882) DG

De patru ani, Damian Drăghici şi-a schimbat în mare măsură stilul de viaţă care i-a repus existenţa sub semnul spiritualităţii. Asta nu înseamnă că s-a retras, ci că accentele nu mai sunt atât de grave, atât de vocale. Îndrăgostit de muzică, de viaţă, iubind şi iubit de Dumnezeu, Damian Drăghici se dezvăluie: ‚‚Muzica nu e meseria mea, e jucăria mea’’.

‚‚Ştiţi ce m-a impresionat în mod deosebit la Damian Dăghici, acum, când ne-am reîntâlnit după zece ani? Că spiritul său s-a schimbat într-un fel aparte, pe care numai un om cu trăiri complexe îl poate avea. Că nu numai aspectul său fizic e altul, dar şi privirea, clocotul interior, prezenţa sa sunt mult rafinate de trăiri şi experienţe care i-au ridicat spiritul la alt nivel. Când ne-am cunoscut, în platou la ‚‚Garantat 100%’’, în 2007, umplea scena cu muzică, cu o prezenţă impunătoare, cu un tumult de culori şi voci alături de ‚‚Damian & Brothers’’. Acum, acea extravaganţă strălucitoare, care-i consuma total energia, s-a rarefiat într-o înţelepciune a măsurii, a trăirii interioare, a valorizării esenţelor pe care numai oamenii cu o mare înţelegere a vieţii sau cu o mare suferinţă o pot avea. Iar muzica sa, pentru că în seara de 10 iunie concertează la Ateneul Român ca invitat în spectacolul lui Grigore Leşe, va fi cu siguranţă o revelaţie atât pentru cei care-l cunosc, cât şi pentru cei care-l descoperă acum întâiaşi dată’’ – spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

***
„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine.Din acest sezon, pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

***

Ediţia cu Damian Drăghici poate fi urmărită după următorul program de difuzare:

TVR 2:  sâmbătă, 10 iunie 2017, ora 10:00; luni, 12 iunie 2017, ora 8:00

TVR 3: duminică, 11 iunie 2017, ora 9:00

TVR Internaţional: luni, 12 iunie 2017, ora 7:00; joi, 15 iunie 2017, ora 00:30

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 8:30

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu