loader
Foto

Galerie foto

Dacă vreţi să revedeţi... Pr. Irineu Dogaru la „Mic Dejun cu un Campion”

Sâmbătă, 8 ianuarie, de la ora 10:00, invitatul Danielei Zeca-Buzura a fost Arhimandritul Irineu Dogaru – parohul Bisericii Palatului Cotroceni.

 

O ediţie de colecţie, specială pentru că s-a difuzat chiar în sfânta zi a prăznuirii Sf. Ioan Botezătorul, patronul spiritual al invitatului nostru care, în viaţa mireană poartă numele acestui sfânt de căpătâi în credinţa creştină.

Iată, o revedere peste ani, dar la fel de plăcută cu P. C. Arhimandrit Irineu Dogaru – parohul Bisericii Palatului Cotroceni, un slujitor al bisericii care şi-a pus amprenta asupra destinului unui monument esenţial al istoriei românilor.

(w882)

Aflată în incinta palatului Cotroceni, soarta tragică bisericii a fost pecetluită de marele cutremur din 1977 ce i-a cauzat stricăciuni structurale ce au dus în final la decizia demolării ei în anii ’80. În curtea palatului s-a păstrat timp de mai bine de două decenii, doar conturul acestei construcţii. După 1989 s-a decis, în mod fericit - şi, am îndrăzni să credem, divin – reconstrucţia acesteia şi reamplasarea elementelor de arhitectură, pictură de frescă, icoane şi odoare liturgice ce s-au păstrat şi au fost restaurate, biserica fiind reconstruită după 2000 în forma iniţială.

(w882)

Iar pentru ca acest proiect să prindă viaţă, a trebuit să existe un cumul de condiţii favorabile şi un om hotărât, puternic şi diplomat – se spune că Dumnezeu lucrează prin oameni - care să vegheze ca acest destin fericit să se împlinească. Iar acest om deosebit este invitatul ediţiei de astăzi de la „Mic Dejun cu un Campion”, preotul Irineu Dogaru cu care, de altfel am filmat mai multe ediţii ale emisiunii „Capodopere” în care erau prezentate comorile excepţionale ale patrimoniului acestei biserici.

Cu ambiţie, destoinicie şi perseverenţă, părintele a făcut posibil miracolul acesta al reclădirii unui monument de cult de o semnificaţie şi o importanţă majore, într-o ţară ce cunoscuse nu o dată samavolnicia dărâmării istoriei sale.

(w882)

În a doua zi de la prăznuirea Sf. Ioan Botezătorul, Pr. Arhimandrit Irineu Dogaru – parohul Bisericii Palatului Cotroceni este invitat la o cafea, în compania Danielei Zeca Buzura. Despre taina mărturisirii, a împărtăşirii cuvântului sfânt, a pildei de viaţă şi a învăţării iubirii, despre viaţa sa şi menirea bisericii, despre toate acestea şi încă multe altele, într-o discuţie liberă în ediţia specială de sărbători de la „Mic Dejun cu un Campion”.

TVR2: Sâmbătă, 8 ian. 2022, ora 10:00

Luni, 10 ian. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 9 ian. 2022, ora 7:55

TVRi: Sâmbătă, 15 ian. 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 15 ian. 2022, ora 7:00

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 
Emisiunea „Oamenii și legea” propune subiectul „Consumul de droguri ucide!

Cum ferim un adolescent să nu devină captiv în lumea creată de mirajul drogurilor? Ce trebuie să facă părinții, profesorii şi autoritățile ...

 Legea „2 Mai”

Legea „2 Mai”

publicat: marţi, 16 iulie 2024

Tragediile precum cea de la 2 Mai, au impus îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva infracțiunilor din sfera ...

Pictorul Vasile Rață, la „Biografii necesare”: Prin tot ceea ce creează, artistul trebuie să stârnească emoţii. Altfel, nu există | VIDEO

Duminică, 21 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu