loader
Foto

Galerie foto

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată",

îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite am aflat sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste . Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru cea de-a doua ediţie a Gărilor de poveste, echipa TVR a circulat cu - şi a filmat din - maşină, tren şi şalupă. S-a oprit în şase gări feroviare, plus una fluvială, într-o haltă regală şi o alta pentru trenurile de mărfuri. S-a căţărat chiar pe două poduri de pe care altădată se încărcau vagoane întregi. Şi asta pentru a scoate la lumină momente din istoria gărilor fabuloase din oraşele Giurgiu, Corabia, Segarcea şi Calafat. Cătălin Ştefănescu ne însoţeşte în această călătorie sâmbăta aceasta, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

În octombrie 2015 se împlinesc 146 de ani de la prima călătorie cu trenul pe teritoriul Principatelor Unite. În cea de-a doua ediţie a seriei Gări de poveste, Cătălin Ştefănescu reface traseul primului tren care a circulat la 19/31 octombrie 1869 pe ruta Bucureşti – Giurgiu. Apoi îşi continuă expediţia spre oraşele Corabia şi Calafat, două porturi importante la începutul secolului trecut, după cum arată chiar clădirile gărilor, adevărate opere de arhitectură. Echipa TVR face şi un scurt popas la Segarcea, pe locul fostei halte regale, aflate chiar în mijlocul podgoriei.

Legenda spune că Principele Carol ar fi avut un motiv foarte important pentru care dorea în primul rând construcţia liniei Bucureşti - Giurgiu, şi nu o altă linie: voia să o ia de soţie pe Principesa Elisabeta, iar aceasta i-ar fi spus: „Mă voi căsători cu tine, dar tu eşti principe într-o ţară care nici cale ferată nu are!". Carol I i-ar fi răspuns alesei lui: „Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată". Aşa că, după ce şi-a adus viitoarea regină de la Viena la Giurgiu cu vaporul, la numai o lună de la inaugurarea liniei, în noiembrie 1869, de la Giurgiu și până în capitală au putut călători cu trenul. Întreaga poveste - sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 17.00, la TVR 1 și TVR HD, în cea de-a doua ediţie a seriei documentare Gări de poveste.

(w882)

Despre Gări de poveste:

Din 17 octombrie, la TVR 1, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu prezintă cel mai nou proiect de televiziune -  Gări de poveste, în care telespectatorii descoperă gările de poveste ale României, văd ţara de la fereastra trenului, de pe peroanele celor mai importante gări naţionale. Seria cuprinde 12 filme documentare, fiecare având 50 de minute, în care cei doi travellers aduc cele mai frumoase poveşti, se apropie şi de oamenii fiecărei zone, de problemele lor actuale, de legendele locului. Seria Gări de poveste se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ sâmbăta, de la ora 17.00.

Există multe legende legate de căile ferate, fiecare gară având în spate o poveste. Proiectul Gări de poveste, prin documentarele pe care le va difuza, apropie trecutul de prezent şi îmbină legenda cu informaţii din realitatea cotidiană. Filmele din proiectul Gări de poveste au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR S.A., CFR Călători şi CENAFER.

În primul şi ultimul episod, Marina şi Cătălin apar împreună, iar celelalte documentare au doar câte un amfitrion – fie Marina, fie Cătălin, fiecare cu poveştile şi gările descoperite. Echipa de producători şi realizatori ai seriei este formată din Ruxandra Ţuchel, Ioana Mureşan, Răzvan Butaru, Sorana Stănescu, Roxana Chiriţă şi Alexandru Munteanu.

 

 
Kilograme multe, educație puțină | VIDEO

Kilograme multe, educație puțină | VIDEO

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Activitatea fizică este esențială pentru menținerea unei stări de bine generale și pentru prevenirea afecțiunilor de sănătate.

Educația în România: O prioritate ignorată | VIDEO

Educația în România: O prioritate ignorată | VIDEO

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

În ultimii ani, educația s-a dovedit a fi un subiect de controversă în România, iar statisticile naționale și europene susțin această observație.

Scriitorul Goran Mrakić și antreprenorul Gheorghe Chevereșan invitați la

Asociația Banatica se află în centrul discuțiilor actuale despre promovarea sportului și educației în comunitate, având ca invitați de marcă pe ...

 

#TVRedu