loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... Sofia Vicoveanca la „Mic dejun cu un campion”

„Trebuie să fii mereu ceea ce eşti cu adevărat’’,  mărturiseşte Sofia Vicoveanca, o artistă complexă, actriţă, cercetător şi culegător de cântece străvechi, invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 03 iulie, de la ora 10:00, la „Mic dejun cu un campion”.

 

Îndrăznim să credem că, invitata de astăzi poate fi considerată un autentic bun de patrimoniu. Nu numai al folclorului românesc pe care îl interpretează cu o asemenea dedicaţie încât nu se poate să nu te cutremure, ci pentru că este o artistă complexă, actriţă, cercetător şi culegător de cântece străvechi, cu un melos pe care rar îl mai întâlneşti ca şi versurile cântecelor de demult. Aşa încât, tezaurul de înregistrări cu Sofia Vicoveanca de care Televiziunea Română dispune nu poate decât să exemplifice în cele 50 de minute de frumuseţe şi revelaţie, valoarea unui om care toată viaţa şi-a pus-o în slujba semenilor săi.

(w882)

S-ar presupune de către mulţi că, odată cu trecerea timpului, cu dragostea şi aprecierea ce vin constant din partea publicului, criticilor de specialitate, a colegilor de generaţie sau a celor mai tineri, un artist poate obosi sau, şi mai rău, nu mai este în graţiile publicului contemporan. Nu este cazul Sofiei Vicoveanca, oaspetele de la Mic Dejun cu un Campion, cu care ne-am întâlnit aici, la Cărtureşti – Cafe Verona exact cu trei ani în urmă. Ce repede trece timpul...!

(w882)

A venit la „Mic Dejun” cu o asemenea energie, cu o desăvârşită modestie – deşi laudele au însoţit-o dintotdeauna, ca şi unele mici răutăţi necesare pentru a pune o lumină şi mai strălucitoare asupra unei cariere artistice remarcabile – cu o trăistuţă plină de poveşti şi un costum popular de o splendoare aristocratică. Unele mici adăugiri le-a făcut chiar domnia sa – salba de mărgele, în multe rânduri, ce conferă o distincţie aparte gestului şi care a creat o imagine atât de particulară apariţiilor scenice ale Sofiei Vicoveanca. Deşi este o contribuţie nouă, acest artificiu s-a integrat perfect în codul costumului popular, semn că invitata noastră nu numai că ştie să-şi apropie şi să interpreteze un repertoriu valoros ci şi cum să completeze fericit o imagine de un simbolism aparte, care vine din moştenirea culturii populare vechi. „O cochetărie!’’, ar spune unii. „O înţelegere şi o trăire profunde”, suntem noi de părere, ce nu pot veni decât la apogeul unei cariere de decenii ce a cuprins mii de concerte, recitaluri, turnee, înregistrări, spectacole, filme, mărturisiri scrise cu drag şi... iată, întâlniri ca aceasta.

(w882)

Inteligenţa minţii şi a sufletului, viaţa sa neocolită şi de momente de răstrişte şi pe care noi, spectatorii, o vedem cum se consumă pe scenă, mai puţin în afara ei, fac din Sofia Vicoveanca nu numai un reper în artă ci şi ca om, ca mamă, ca mentor.

(w882)

Cu înfăţişarea sa luminoasă şi blândă, cu chipu-i parcă neatins de praful anilor, cu zâmbetu-i plin de un farmec şi de o feminitate aparte, cu patima sa de căutătoare perseverentă a bijuteriilor folclorului autentic, mereu gata să scormonească arhivele vii ale satelor bucovinene, cu flerul ce i-a permis să găsească şi să valorifice comorile ascunse şi atât de preţioase în cânt, slovă şi port ale ţăranului român dar, mai ales, cu vocea sa puternică, inconfundabilă, de un dramatism profund, Sofia Vicoveanca nu are egal printre interpreţii de muzică populară de la noi.

(w882)

În septembrie, Sofia Vicoveanca va fi aniversată la cei 80 de ani de viaţă rodnică pe care-i împlineşte. O revedere ce, suntem siguri, vă va aduce bucuria de a o urmări pe una dintre cele mai mari artiste şi interprete de folclor din România. O ediţie de colecţie, marca „Mic Dejun cu un Campion”, sâmbătă dimineaţă, la ora 10:00, aşa cum v-am obişnut de şapte ani încoace.
Producător: Ileana Ploscaru Panait.

(w882)

TVR2: Sâmbătă, 03 iul. 2021, ora 10:00

Marti, 06 iulie 2021, ora 5:00

TVR3: Duminică, 04 iulie 2021, ora 7:55

TVRInternaţional: Sâmbătă, 10 iulie 2021, ora 7:00

TVRMoldova: Sâmbătă, 10 iulie 2021, ora 7:00

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu