loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... Prof. dr. Maria Dorobanţu la "Mic dejun cu un campion"

"Eu înţeleg medicina ca pe o ştiinţă, dar în oarecare măsură şi ca pe o artă’’, a mărturisit invitata Danielei Zeca Buzura în emisiunea "Mic dejun cu un campion" de sâmbătă, 19 iunie, de la ora 10:00, la TVR 2.

 

Maria Dorobanţu este un om şi un intelectual care a traversat multe epoci şi momente dificile. Dar firea sa hotărâtă n-a lăsat-o niciodată să renunţe la propria luptă şi la cauza celorlalţi.

Aşa încât, astăzi, revederea de la Mic Dejun cu un Campion ne-a adus aminte de plăcerea conversaţiei cu domnia sa, de gândurile împărtăşite despre artă, călătorii, familie, studiu, destin, cărţi şi câte şi mai câte.

Aşa încât vă invităm să ne fiţi aproape la o ediţie de colecţie în compania unuia dintre cei mai titraţi şi... fermecători medici cardiologi pe care îi are România.

(w882)

Prof. Dr. Maria Dorobanţu este medic primar cardiologie și medicină internă. Membru corespondent al Academiei Naţionale de Medicină din Franţa şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Doctor în științe medicale, conducător lucrări doctorat UMF București şi profesor-invitat, la “Northwestern University Feinberg School of Medicine, division of Cardiology, Chicago, SUA. Şeful Clinicii de Cardiologie la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), director al Centrului de excelenţă de Hipertensiune al Societăţii Europene de Hipertensiune şi şef de department la Centrul de cercetare pentru diagnosticul şi tratamentul urgenţelor cardiovasculare, în cadrul Platformei de Cercetare ’’George Emil Palade’’.

Fondator și președinte al Societății Române de Hipertensiune şi al Fundaţiei Fundatiei “Viaţa fără Hipertensiune”. Activitatea sa de cercetare şi profesorală s-a reflectat în cele peste 500 de lucrări ştiințifice și articole în reviste internaţionale și în cărți de specialitate, acestea fiind doar câteva dintre titlurile şi competenţele profesionale ce însumează de fapt, o viaţă în spital, la catedră, în sălile de operaţii şi laboratoare, alături de pacienţi, studenţi, colaboratori, oameni de ştiinţă şi colegi.

(w882)

Cunoscându-ne, sperăm şi noi să ne numărăm de aici încolo printre prietenii domniei sale. Iar un gest semnificativ în acest sens a fost invitaţia la lansarea de la Sala Dalles a celei mai recente cărţi al cărei personaj principal este. Într-o adunare selectă şi o sală ce s-a dovedit neîncăpătoare, Andrei Pleşu a creionat, în stilul său inconfundabil un portret al invitatei de astăzi de la "Mic Dejun cu un Campion".

Din cuvintele elogioase s-a desprins concluzia că Maria Dorobanţu este un om de care nu te poţi lipsi. Pur şi simplu pentru că în prezenţa domniei sale te simţi în siguranţă. O stare de bine ce ne lipseşte din ce în ce mai mult în raport cu lumea din jur şi chiar cu noi înşine.

(w882)

La Maria Dorobanţu nu te duci ca la un medic de reputaţie internaţională – probitatea şi valoarea sa profesională sunt incontestabile în mediile academice şi de cercetare medicală, în spital, la cabinet, în practicile cu studenţii sau în laborator. Nu. Ci ca la un prieten adevărat. Unul care nu te cruţă, care-ţi spune în faţă uneori cu duritate diagnosticul, punând imediat şi pansamentul unei vorbe bune, a unei încurajări, a unei speranţe. Când pleci de la dânsa ştii precis ce ai de făcut. Ştii schema de tratament, schimbările pe care trebuie să ţi le asumi, îţi insuflă ambiţia şi determinarea de a reveni într-o stare ameliorată de sănătate.

(w882)

"Ceea ce mă fascinează din primul moment este silueta înaltă, eleganţa impecabilă, privirea pătrunzătoare şi, mai ales, zâmbetul larg şi încrezător. O stare de spirit combativă, aplicată, înţelegătoare şi profund umană, în acelaşi timp’’, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

(w882)

Producător: Ileana Ploscaru Panait

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 19 iunie 2021, ora 10:00; Redifuzare marti, 22 iunie 2021, ora 5:00

TVR 3: duminică, 20 iunie 2021, ora 7:55

TVR Internațional: sâmbătă, 26 iunie 2021, ora 7:00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 26 iunie 2021, ora 7:00

 
Familia Maitec, o dinastie de artiști. Stèphane Maitec: Am dorit să ne reîntoarcem la sursă şi să plecăm de la lucruri simple | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Biografii necesare”, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre artista vizuală Ileana Ploscaru Panait și Letiția ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu scriitorul Kamel Daoud, în 14 iulie (ediție din 2015) | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Mic dejun cu un campion”, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Norman ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: joi, 11 iulie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

 

#TVRedu