„Eu sunt copilul războiului, m-am născut în 1942 şi sunt un produs al epocii comuniste pentru că am terminat Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1965’’ spune invitata GABRIELA ADAMEŞTEANU, scriitor, traducător şi publicist, în deschiderea ediției „Mic dejun cu un campion” de sâmbătă, 5 iunie, de la ora 10:00.
GABRIELA ADAMEŞTEANU debutează încă din timpul studiilor în revista ’’Luceafărul (1961) cu un fragment din romanul "Drumul egal al fiecărei zile" ce a fost distins cu Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei Române. Şi-a desfăşurat activitatea în cadrul a două dintre cele mai prestigioase edituri din România: la Editura Enciclopedică (1965-1984) şi la Cartea Românească (1985-1990). Sub semnătura ei au apărut încă din 1975 numeroase romane, nuvele, eseuri şi traduceri, scrierile sale fiind foarte bine primite de critica literară românească şi internaţională.
Vicepreşedintă (2000 - 2004) şi preşedintă a Centrului Român PEN (2004 - 2006). Fost redactor – şef (1991 - 2005) al unei publicaţii de bun renume, revista „22’’ editată de Grupul pentru Dialog Social și al suplimentului "Bucureștiul cultural" (până în 2013). Membră a Grupului pentru Dialog social. Membră a juriului pentru Premiul Uniunii Latine (2007 - 2010). În 2013 este onorată cu Ordinul Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres acordat de Ministerul Culturii din Franţa.
Au trecut repejor cei cinci ani de când ne-am întâlnit în grădina de la Cafe Verona. Între timp, ne-a despărţit o pandemie ce durează, iată, de mai bine de un an. Scriitorii s-au retras în spatele laptop-ului sau, cei mai tradiţionalişti, al maşinii de scris, aşa... cu o undă de nostalgie a inspiraţiei, cu corecturi şi adnotări pe marginea paginii. Şi ne-am întrebat: oare din ce categorie face parte Gabriela Adameşteanu? Aşa că am pus mâna pe telefon şi am sunat. O voce fermă a răspuns prompt. După cele câteva politeţuri, am căpătat şi răspunsul: ’’pentru că am lucrat şi într-o redacţie de săptămânal, bineînţeles că m-am adaptat repede la mijloacele astea, mai moderne, dar mă uit cu jind şi la ce am lăsat în urmă. Nu-i nimic. Viaţa merge înainte’’. Ce a mai făcut în anii ăştia? A scris. A publicat. I-au fost reeditate unele dintre romane. O dovadă a succesului, desigur.
„Sunt o fire relaxată. Asta cred că se vede cel mai bine după intervalele de timp dintre cărţile mele’’ – mărturiseşte cu mare sinceritate Gabriela Adameşteanu.
Aşadar, din 2016, când ne-am văzut la Mic Dejun cu un Campion, a republicat romanul ’’Provizorat’’ (2017, Editura Polirom, Seria de autor). O poveste ce ’’descrie deteriorarea lentă a unei iubiri sufocate sub greutatea neîncrederii, dar şi a mizeriei şi a unei birocratii absurde’’. A tradus din franceză ’’Disparițiile Annei Langfuss’’ de Jean Yves Potel (Editura Hasefer, 2017). A fost publicat romanul ’’Fontana di Trevi’’ (2018, Editura Polirom). Iar în 2020, romanul ’’Dimineaţa pierdută’’ (publicat în 1984 la Editura Cartea Românească şi reeditat de opt ori de Editura Polirom) a fost trecut pe lista recomandărilor de lectură pentru vara 2020 făcute de Consiliul Euopean. Un roman notabil nu numai prin scriitura sa, prin traducerile în mai multe limbi - franceză, engleză, germană, maghiară, spaniolă, ebraică, italiană, bulgară, portugheză, poloneză, estoniană, turcă şi suedeză - dar şi prin faptul că a cunoscut o dramatizare remarcabilă în regia regretatei Cătălina Buzoianu la Teatrul „Bulandra’’ într-o distribuţie de zile mari. Iar excelenţa Gabrielei Adameşteanu a fost răsplătită prin acordarea Premiului Târgului de Carte de la Leipzig – versiunea în limba germană (ediţia 2019).
Portofoliul de premii s-a mărit şi el cu: în 2018 - Premiul ’’Gheorghe Crăciun’’ - Opera Omnia acordat de revista Observator Cultural la ediția Xll şi Premiul ’’Sofia Nădejde’’ pentru Literatura Scrisă de Femei, pentru romanul ’’Fontana di Trevi’’, ediția I; în 2019 - Premiul Opera Omnia al revistei ’’Convorbiri Literare’’ şi Premiul ’’Scriitorul Anului’’ acordat de Uniunea Scriitorilor, ediția a lV-a şi recent, în martie 2021- cu Premiul Național pentru Proză ’’Ion Creangă’’ - Opera Omnia, ediţia a V-a. Aşadar, o revedere mai mult decât plăcută cu o scriitoare care ne scoate din ritmul obişnuit şi care ştie cum să ne arunce în vâltoarea unor întâmplări scrise cu har şi o ascuţită obiectivitate. Calităţi care asigură volumelor sale succes, premii, traduceri, epuizarea rapidă a tirajelor şi un interes constant din partea editurilor ceea ce pune numele său în permanentă actualitate.
Ediţia Gabriela Adameşteanu prezintă în cadrul proiectului „Arta la fereastră’’, întâlnirea cu un valoros artist plastic, din păcate prematur dispărut dintre noi, artistul vizual şi profesorul Iuri Isar ale cărui lucrări de grafică de şevalet – doar câteva dintre ele, desigur – au fost expuse în platoul de la Librăriile Cărtureşti – Cafe Verona. Un proiect derulat în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala grafică, Bucureşti.
Producator: Ileana Ploscaru Panait
TVR2: Sâmbătă, 5 iunie 2021, ora 10:00
Marti, 8 iunie 2021, ora 5:00
TVR3: Duminică, 6 iunie 2021, ora 7:55
TVRInternaţional:
Sâmbătă, 12 iunie 2021, ora 7:00
TVRMoldova:
Sâmbătă, 12 iunie 2021, ora 7:00
Duminică, 13 iunie 2021, ora 3:00