loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... acad. Ioan Aurel Pop

La TVR 2 revedeți o ediție specială „Mic dejun cu un campion”. Invitatul Danielei Zeca Buzura este academicianul Ioan Aurel Pop, istoric, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și preşedintele Academiei Române. Pe 24 ianuarie, la ora 8.

 

„Academicianul Ioan Aurel Pop vorbeşte adesea despre rosturile fireşti ale meseriei de istoric, însă demonstrează de multă vreme că a păzi şi a reda adevărul trecutului e mai întâi o vocaţie şi abia mai apoi o meserie”, spune Daniela Zeca Buzura în debutul emisiunii.

Sunt zilele acestea destule frământări ce macină fastul unui eveniment istoric ce a desenat istoria României: 24 ianuarie 1859 – UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cunoscută în popor ca ’’Mica Unire’’. Mică sau mare sau cum vreţi s-o numiţi, Unirea a însemnat primul şi cel mai important pas pentru definirea statului naţional unitar român, ce avea să-şi împlinească destinul în 1918.

Celebrat în trecut cu mare fast propagandistic, dar cu multe semnificaţii trecute sub tăcere, impuse de ideologia comunistă, astăzi cu din ce în ce mai puţin entuziasm, actul UNIRII ne defineşte ca popor, ca stat, ca ţară. Iar pentru a descifra cu sinceritate, cu patos şi cu elocinţă istoria României sub aspectele ei astrale sau umbrite l-am invitat la Mic Dejun cu un Campion pe unul dintre cei mai cunoscuţi istorici români, profesorul şi cercetătorul Ioan Aurel Pop.

(w882)

Este o ediţie de colecţie a cărei premieră omagia Centenarul. Acum, la aproape cinci ani distanţă, şi-a păstrat actualitatea pentru că ’’academicianul Ioan Aurel Pop demonstrează de multă vreme că a păzi şi a reda adevărul trecutului e mai întâi o vocaţie şi abia mai apoi o meserie’’ – spune Daniela Zeca Buzura în debutul emisiunii.

Intelectual cu vocaţie şi om al cetăţii, Ioan Aurel Pop cunoaşte care este valoarea exemplară a trecutului: ’’Istoricul de meserie are menirea să reconstituie trecutul după surse și să compună apoi fresca, cu scopul de a ajunge la adevăr sau cât mai aproape de adevăr’’.

24 ianuarie nu este doar o dată în calendar, ci devenirea unei naţii şi a unui stat. De aceea ’’meseria de istoric în mileniul al III-lea’’ - cum bine spunea invitatul de onoare al acestei dimineţi la „Mic Dejun cu un Campion’’, Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop - este una dintre cele mai mari responsabilități pentru că ea se leagă nu numai de trecut, ci ne arată cum va fi viitorul. Locul, rolul şi capacitatea României de a traversa timpul cu toate capcanele lui contemporane.

(w882)

„...Eu cred că, deocamdată, ’locul românilor este în ¬România’, adică în adăpostul pe care l-au făcut strămoșii și pe care liderii de la 1859, ajutați de unii europeni, l-au fortificat sub forma nucleului statului național unitar român. De aceea, Alexandru Ioan Cuza și generația lui se cuvin prețuiți’’. (Sursa: Ziarul Lumina)

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

DIFUZARE:

TVR2: Sâmbătă, 22 ianuarie 2022,ora 10:00

Luni, 24 ianuarie 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 23 ianuarie. 2021, ora 7:55

TVRI: Sâmbătă 29 ianuarie 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, ora 7:00

 
Familia Maitec, o dinastie de artiști. Stèphane Maitec: Am dorit să ne reîntoarcem la sursă şi să plecăm de la lucruri simple | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Biografii necesare”, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre artista vizuală Ileana Ploscaru Panait și Letiția ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu scriitorul Kamel Daoud, în 14 iulie (ediție din 2015) | VIDEO

Între 8 și 14 iulie, la „Mic dejun cu un campion”, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Buzura cu scriitorul Norman ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: joi, 11 iulie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

 

#TVRedu