loader
Foto

Galerie foto

Cuvintele pe care le folosim contează. Sezon nou „Vorbeşte corect!”, la TVR 1

În 4 octombrie a început un nou sezon  Vorbeşte corect!, la TVR 1! Emisiunea de limba română se vede în fiecare zi, de luni până vineri, la ora 14.55. | VIDEO

 

„Repetiţia este mama învăţăturii, iar perseverenţa este cheia succesului” – spune un vechi proverb.

„Iar noi nu ne dăm bătuţi, pentru că limba română e a mea, a ta, a noastră!”, completează realizatorii emisiunii „Vorbeşte corect!”, cei care ne invită să nu uităm să vorbim corect în fiecare zi şi să urmărim noul sezon al emisiunii dedicate limbii române, la TVR 1.

Într-o perioadă cu atâtea provocări, poate ne este greu să fim atenţi şi la felul cum vorbim şi cum scriem. Dar, să nu uităm care sunt lucrurile importante din viaţa noastră! Printre acestea se numără şi limba română, limba celor care ne-au dat viaţă şi ne-au crescut, limba pe care o transmitem copiilor noştri. Cuvintele pe care le folosim chiar contează! Transmit ceea ce intenţionăm sau nu, atunci când nu le folosim corect.

Şi în noul sezon, „Vorbeşte corect!” va fi o emisiune pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile. Iată ce au pregătit realizatorii ei:

(w882)

Dicţionarele şi lucrările normative ne ajută să fim la curent cu evoluţia limbii noastre. Trebuie să le avem în bibliotecă şi să le deschidem ori de câte ori avem nelămuriri. De aceea, unul dintre primii invitaţi ai acestui sezon este Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosseti” al Academiei Române, care ne va dezvălui, în premieră, câteva dintre modificările care apar în noua ediţie a DOOM-ului, Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române.

(w882)

Continuăm să „testăm” vorbitorii, cu ajutorul mesajelor primite de la telespectatori. Ruxandra Gheorghe Negrea reuşeşte să îi convingă chiar şi pe cei mai timizi să răspundă la întrebări, dar şi să îşi spună părerea despre felul cum vorbesc românii. Echipa emisiunii aşteaptă în continuare să ne semnalaţi greşelile de limbă pe care le-aţi observat, pe adresa vorbestecorect@tvr.ro.

(w882)

Vrem sau nu vrem, televizorul face parte din viaţa noastră, iar una dintre emisiunile preferate de români este „Teleenciclopedia”. De altfel, şi unul dintre cele mai longevive programe ale Televiziunii Române: în luna septembrie a acestui an, „Teleenciclopedia” a ajuns la neegalata cifră de 2.700 de ediţii!

Ştiaţi că, în primii 5 ani de difuzare, lectura comentariilor era în direct? Într-o emisiune de televiziune, Răzvan Theodorescu l-a numit „cel mai mare vorbitor pe imagini, din lumea culturală românească”. În noul sezon „Vorbeşte corect”, actorul Mihai-Gruia Sandu, una dintre cele mai îndrăgite voci ale „Teleenciclopediei”, ne va introduce în lumea vocilor din spatele documentarelor.

(w882)

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Într-adevăr, nu este uşor să vorbeşti fără ajutorul imaginilor, însă Anca Şurian Caproş, realizator Radio România Actualităţi, o face cu succes şi ne convinge că mai avem câte ceva de învăţat. Realizatorii „Vorbeşte corect! au invitat-o pentru a completa, şi în acest sezon, imaginea despre felul cum vorbim astăzi în limba română.

(w882)

Multe dintre secretele jurnalismului de ştiri ni le va dezvălui  Ramona Avramescu, realizator Ştirile TVR, care va fi alături din nou alături de noi, în noul sezon „Vorbeşte corect!”.

(w882)

La radio, la televizor sau în viaţa de zi cu zi, umorul i-a ajutat dintotdeauna pe români în vremuri grele. Să faci „haz de necaz” este oricând la ordinea zilei. Şi când asta se întâmplă şi pe note muzicale, rezultatul nu poate fi decât unul de succes. Pentru a ajunge şi la inima tinerilor, Diana Oprea, o foarte tânără cântăreaţă şi creatoare de conţinut vine să ne delecteze cu momente şi cuplete celebre. Evident, vorbim şi cântăm, cu umor, despre limba română împreună cu ea!

(w882)

Cristina şi Radu Dănilă, realizatorii şi producătorii emisiunii, nu i-au uitat nici pe cei mai mici telespectatori. „Doar prin ochii de copil” putem vedea cum va arăta mâine „limba noastră cea frumoasă”! Ne ajută din nou îndrăgita cântăreaţă Alina Sorescu, împreună cu atât de simpaticii pici din echipa ei. Cu ghicitori, jocuri şi provocări-surpriză îi invităm pe copii, părinţi şi bunici să descopere tainele limbii române.

(w882)

Pentru românii de peste graniţă, emisiunea se vede şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional. În plus, toate înregistrările emisiunii sunt disponibile, ca şi până acum, pe canalul oficial de YouTube al TVR.

Echipa emisiunii „Vorbeşte corect”: Cristina şi Radu Dănilă - realizatori şi producători, Andreea Dinică - cercetător ştiintific la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al.Rosetti” al Academiei Române, consultantul de specialitate al emisiunii, Iulia Ioaniţoaia – jurnalist, Ionuţ Andrei – editor imagine, Dan Creţa – voice-over.

 
„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", veți fi martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe a Familiei ...

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu Cynthia Millar, una dintre marile interprete la Undele Martenot, în 15 iunie

În ultima ediție a acestui sezon din „Podcasturile TVR#Enescu”, invitata Valentinei Băințan este Cynthia Millar, una dintre puținele interprete ...

Graficiana Anca Boeriu, la „Pastila de artă”: Este o expunere a propriilor mele fragilități în lucrările pe care le fac

Între 10 și 16 iunie, la „Pastila de artă”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor să îi descopere sau să afle mai ...

 

#TVRedu