loader
Foto

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O nouă ediție a emisiunii obișnuite din serile de sâmbătă, pe 15 iunie, la TVR1, de la ora 19.00 (în reluare pe 17 iunie, ora 11.00).

 

REMBRANDT VAN RIJN – RONDUL DE NOAPTE (ep.1)

La jumătatea secolului al XVII-lea, cele șapte Provincii Unite din nordul Țărilor de Jos – nesupuse Spaniei catolice, ce vor forma viitoarea Olanda – dominau comerțul european, dar nu numai.

Locurile de muncă și libertatea religioasă ademeneau refugiați din toată Europa, care contribuiau la prosperitatea economică și culturală a tinerei republici calvine. De pildă, membrii înstăriți ai Breslei Archebuzierilor decoraseră Sala de Banchete a Gărzilor Civile cu imaginile unor guvernatori locali și cu șase tablouri imense, comandate unor artiști de seamă din Amsterdam.

(w882) Rondul de

Unul dintre ele era semnat de Rembrandt van Rijn şi se intitula „Compania de pușcași a căpitanului Frans Banninck (var. Banning) Cocq și a locotenentului Willem van Ruytenburch”. Un secol şi jumătate mai târziu, lucrarea – remarcabilă nu doar prin dimensiunea şi expresivitatea personajelor, ci mai ales datorită tehnicii clarobscurului – avea să fie redenumită „Rondul de Noapte”.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: DEZINFORMARE ŞI ÎNŞELĂCIUNE. MUHAMMAD ANWAR AL-SADAT ( ANWAR SADAT) (premieră) (ep.14)

La trei ani după al Doilea Război Mondial, Organizația Națiunilor Unite a votat divizarea Palestinei pentru a crea statul Israel. Măsura menită să pună capăt conflictului dintre cele două popoare, a provocat furia palestinienilor care considerau că li se furase pământul. Iar implicarea altor țări arabe a alimentat tensiunile.

Pe 28 septembrie 1967, președintele egiptean Gamal Abdel Nasser a murit, fiind succedat de vice-președintele Muhammad Ánwar Al-Sadat (Anwar Sadat), prietenul său apropiat. Pentru a lupta împotriva Israelului, Sadat a inițiat o alianță între Siria și Egipt și a pus la punct un excepțional plan de atac bazat pe înșelăciune și dezinformare. Asaltul, menit să recupereze teritoriile pierdute în Războiul de Șase Zile din 1967, urma să aibă loc de Yom Kippur – cea mai sfântă zi a evreilor.

(w882) Kissinger

Henry Kissinger și Anwar Sadat, august 1975

Politician și strateg redutabil, Muhammad Anwar Al-Sadat  a determinat astfel o criză diplomatică și angajarea în conflict a celor două superputeri: Statele Unite și Uniunea Sovietică, devenind cel dintâi lider arab care a încheiat un acord de pace cu statul evreu.

ALEXANDRIA (ep.4)

Centrul Mouseion (Museionul sau Muzeul), fondat de Ptolemeu I Soter, în oraşul visat de Alexandru cel Mare al Macedoniei, s-a dovedit locul ideal pentru studiu și creație. În laboratoare, săli de disecție, aule sau în micul Observator Astronomic se petrecea o adevărată reformă.

(w882) Mouseion

La sud de Calea Canopică domina Serapeum, considerat cel mai frumos templu al orașuluI. Azi, mai putem admira doar doi sfincși, care decorau odinioară dealul, și un monolit corintian din granit roșu, înalt de 27 de metri, numit eronat Columna lui Pompei.

REGELE PĂDURII (ep.5)

Dezvoltarea cerbilor este influențată de testosteron – hormonul sexual masculin, al cărui nivel scade după sezonul de rut. În urma consumului uriaș de energie din această perioadă, cei maturi leapădă primii coarnele, prin februarie, iar tinerii, mai târziu, prin martie-aprilie. Formațiunile se regenerează uneori după numai o săptămână, procesul fiind considerat printre cele mai rapide din lumea animală – circa doi centimetri zilnic, până la dimensiunea maximă de peste un metru lungime.

Surse foto: wikimedia, arhiva TVR

***

Producător: Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu