Ne îndreptăm în această ediție, în special, către literatură, căci aceasta este cea care ne dă acces la atât de multe lumi și vieți, dar și către pictură, celebrând bucuria primăverii. Duminică, 9 aprilie, de la ora 18:30, la TVR Craiova.
Eveniment. Marin Sorescu este, cu siguranță, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți scriitori români contemporani. Căci nu doar poezia l-a făcut celebru, ci și teatrul său, chiar dacă unele piese au fost mai jucate mai mult în străinătate decât acasă.
Dramaturgia sa a fost pusă și în centrul „Zilelor Marin Sorescu” desfășurate la Teatrul Național din Craiova, care îi și poartă numele.
Atelier și galerii. “E primăvară, iarăși primăvară… în Cetatea Băniei”, expoziția Aurorei Speranța realizată în tandem cu fiica sa, Gabriela Boangiu, surprinde culoarea și optimismul acestui anotimp al revenirii la viață.
.
.
Așa cum ne-au obișnuit, artistele, seduse iremediabil de arhitectura veche, vin să prezinte cu duioșie și nostalgie clădirile impunătoare ale Cetății Banilor de odinioară. Vernisajul expoziției, care a avut loc la Galeria Arta din Craiova, a adunat un public numeros, îndrăgostit de artă și frumos.
Carte frumoasă, cinste cui te-a scris. Personalitate nonconformistă, întemeietoarea unui adevărat fanariot cult în literatura română, Doina Ruști a ajuns la Craiova, în căutarea unui depravat celebru odinioară. Pasionată cercetătoare a arhivelor secolului al 18-lea, de unde și-a adunat multe din subiectele ultimelor două volume de povestiri, dar și ale romanelor din trilogia fanariotă, scriitoarea se declară fascinată de această epocă levantină din istoria noastră.
.
.
Demnă de remarcat este relația pe care Doina Ruști a construit-o cu publicul său, bazată pe dialog, dar și pe spiritul ludic, construindu-și aparițiile ca pe adevărate scenografii.
Mulțumim Centrului "Constantin Brâncuși" din Craiova pentru găzduire!
***