Seară de seară, de la ora 22.00, Marius Constantinescu este gazda unor invitaţi valoroşi alături de care continuă seria “România 100”. Fiecare ediţie aduce noutăţile culturale de la Târgu Mureş, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova.
Luni, 8 octombrie, invitaţii ediţiei sunt arh. Augustin Ioan, creatorul noii Necropole Regale de la Curtea de Argeş – un monument cu o semnificaţie aparte în contextul Primului Centenar – şi Sorin Lucaci, coordonator evenimente la Editura Herald – ale cărei cărţi investighează unghere ale spiritualităţii şi ne deschid lumi inedite, fascinante.
Tot luni, la CULT@rt, îl cunoaştem pe inginerul Emil Sabau din Satu Mare, un adevărat căutător de comori şi pe doi sculptori inediţi: Horia Bojin şi Petre Virgiliu Mogoşanu - ale cărui lucrări au ajuns simultan, în Coreea de Sud, în Turcia, Norvegia, Japonia, Taiwan şi Italia.
Marţi, 9 octombrie, Marius Constantinescu stă de vorbă în platoul emisiunii cu prof. univ. dr. Doina Işfănoni, cercetător etnolog, despre portul nostru popular şi cu istoricul şi criticul de artă Adriana Botez-Crainic – despre evenimentul editorial şi artistic dedicat sculptorului Romulus Ladea, unul dintre maeştrii artei moderne din România.
Dintre subiectele ediţiei de marţi amintim reportajele despre meşterul sticlar Alexandru Rotar de la Cetatea Medievală din Sighişoara şi despre Halele Timco din Timişoara - care au devenit spaţiul în care cei mai multi viitori pictori, sculptori, graficieni, ceramisti, designeri şi specialişti în imagine îşi expun, pentru prima dată, creaţiile. Tot marţi, aflăm detalii despre Proiectul internaţional Fabulamundi desfăşurat la Târgu Mureş şi despre campania de crowdfunding, realizată prin platforma Sprijina.ro., pentru cel de-al zecelea roman al lui Radu Aldulescu.
Miercuri, la CULT@rt, vorbim despre filmele româneşti înainte şi după 1989, despre un secol de lumini şi umbre, cu profesor doctor Manuela Cernat şi privim spre cele mai provocatoare titluri ale Nemira cu Dana Ionescu, redactor şef al editurii.
Tot miercuri sunt pregătite subiecte legate de arhitectura contemporană, aşa cum este ea văzută de masteranzii Universităţii Politehnice din Timişoara, de ultimele volume lansate de dramaturgul Matei Vişniec şi poeta Miruna Vlada, de minimalismul în cinematografia românească aşa cum este perceput de actorul Vlad Ivanov şi despre programul amplu, gândit să celebreze împlinirea a 70 de ani de existenţă a Teatrului Municipal George Bacovia din Bacău.
Joi, în platoul emisiunii, Marius Constantinescu stă de vorbă cu sociologul Gelu Duminică despre evoluţia demografică a României şi cu Marinela Ţepuş, directorul Teatrului Nottara, despre cea de-a şasea ediţie a Fest(in) pe Bulevard – eveniment care începe a doua zi – vineri, 12 octombrie.
Ediţia a mai pregătit informaţii despre cele mai noi puneri în scenă de la Teatrul Independent Reactor de creaţie şi experiment din Cluj-Napoca şi de la Teatrul Studio din Târgu Mureş. Ajungem la Braşov, la cea de-a şaptea ediţie a tradiţionalului Festival de Carte şi Muzică şi vizităm Mediaşul, unul dintre cele mai vechi oraşe ale României.
Vineri, 12 octombrie, CULT@rt se axează în principal pe artele spectacolului, motiv pentru care Marius Constantinescu le are ca invitate în studio pe Cristina Modreanu, redactor-sef – Scena.ro şi pe criticul de film Andreea Chiriac Hentea.
Încheiem săptămâna la CULT@rt urmărind un reportaj despre spectacolul Madama Butterfly, de Giacomo Puccini, care a deschis stagiunea 2018-2019 a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca – o coproducţie romano-italiană care va ajunge, pe parcursul stagiunii, şi la publicul din Italia.
Nu lipsesc din această ediţie premierele săptămânii în cinematografe - care stau, de această dată sub semnul misiunii: misiuni spaţiale, misiuni secrete şi misiuni de familie – în rubrica de film realizată de Cristi I. Popescu.