loader
Foto

Cu „Teleenciclopedia", din Franța în Patagonia | VIDEO

Pe 12 noiembrie, la TVR 1 ați putut o nouă ediție a tradiționalei emisiuni de sâmbătă seara - „Teleenciclopedia", de la ora 18.50, care se difuzează în reluare pe  14 noiembrie, ora 11:00.

 

AUGUSTE RODIN (ep.1)

„Monstru obez neterminat !”„Să mori de râs !”„Un om de zăpadă ! Iată-l cum se topește și stă să cadă… ”: astfel comentează „lumea bună” în fața lui Balzac, sculptat în 1898 de Auguste Rodin. În vârstă de 58 de ani, autorul șochează societatea incapabilă să-și asume modernitatea.

(w500) Balzac de

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, lumea se transformă profund, influențată de industrializarea accelerată. Evoluția motivează goana după descoperiri științifice și setea de viteză.

AMERICA ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (ep.5)

Între 26 septembrie-11 noiembrie 1918, pe râul Meuse și în pădurea Argonne, 1.200.000 de sammies luptă în cea mai mare ofensivă din istoria armatei americane și a doua ca număr de victime: peste 26.000, în comparație cu 28.000 de germani. „Iadul din Argonne”, cum l-au numit combatanții, avea să fie ultimul mare asalt, decisiv pentru soarta Primului Război Mondial. În spatele frontului, efectele bătăliilor sunt dramatice. Reporterul Cyrus Leroy Baldridge, relatează despre mulțimea de cadavre și oamenii ce-și abandonează casele distruse. Geografia locului păstrează urmele confruntărilor de acum un secol. La 200 de kilometri est de Paris, fermierii continuă să dezgroape vestigiile zilelor sângeroase. În Romagne-sous-Montfaucon, Jean-Paul de Vries descoperă peste 40.000 de relicve, transformându-și casa într-un muzeu.

(w882) Musee d Or

MUZEUL ORSAY  (ep.6) premieră

Încă de la inaugurare, activitatea muzeului Orsay a fost supravegheată de calculatoare, în timp real, pentru garantarea siguranței operelor de artă și a vizitatorilor, deopotrivă. Aproximativ 7.000 de senzori, răspândiți în toată incinta, detectează orice anomalie.  În centrul de control, aflat la subsolul muzeului, se afișează instantaneu toate datele recepționate: temperaturi, funcționarea iluminatului, a aerului condiționat și, nu în ultimul rând, starea lifturilor ! Aici se află, de fapt, „creierul” şi „inima” muzeului !

PATAGONIA (ep. 5) premieră

În februarie, fiecare an, în Junin de los Andes, la poalele Muntelui Tipiliuke, are loc Festivalul Puestero, simbol al remarcabilei moșteniri culturale a orașului. El poartă numele uneia dintre profesiile vestite în Patagonia, deși nu se predă în nicio instituție.

(w882) Puestero

Sărbătoarea, de fapt, o școală în aer liber, devine instrumentul ideal pentru a motiva copiii, care sub ochii scrutători ai bătrânilor exersează călărind pe oi, încurajați de versurile și acordurile improvizate la chitară ale unui „payador”. Probele „rustice”, deși par dure, nu sunt periculoase.

Credit foto: (c) E. Epifanio, welcomeargentina.com

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu