loader
Foto

Criza de mediu din Ucraina nu rămâne în Ucraina. Nouă ediţie „Inspiră România”

Pe lângă dezastrul umanitar, războiul din Ucraina are efecte grave şi asupra mediului. Marţi, 15 martie, la „Inspiră România”, realizatorii emisiunii au adus din nou în atenţie consecinţele războiului din Ucraina / VIDEO. Ediţia a fost în direct la TVR 1.

 

Ceea ce se întâmplă într-un loc de pe glob nu rămâne niciodată doar acolo. Oraşele bombardate sunt distruse, pline de moloz şi resturi de tot felul, iar aerul este irespirabil. Pe lângă dezastrul umanitar, războiul din Ucraina are efecte grave şi asupra mediului.

Experţii spun că impactul va putea fi evaluat pe deplin abia peste câţiva ani, iar criza va putea afecta şi politicile în domeniul climatic, prin deturnarea resurselor şi a atenţiei.

(w882)

Problemele sunt complexe, iar pericolele - multiple: eventuale scurgeri toxice de la zonele industriale bombardate, centralele nucleare şi depozitele de materiale contaminate, urmele de poluare din apă, aer şi sol, care vor stărui pentru mult timp. Războiul în zonele industriale creează un risc uriaş de contaminare având în vedere concentraţia mare de centrale electrice, uzine chimice, fabrici de prelucrare a metalelor etc. Condiţiile meteo pot determina transportarea particulelor toxice pe distanţe de sute şi uneori mii de kilometri sau depunerea acestora pe sol, de unde intră în circuitul natural al apei.

Despre toate aceste consecinţe, am aflat mai multe la „Inspiră România”, de la invitaţii ediţiei de marţi, 15 martie: analistul militar Alexandru Grumaz, preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate, meteorologul Silviu Grigore şi Radu Ţincu - medic primar ATI, Spitalul de Urgenţă Floreasca. Anastasia, refugiată din Ucraina, a povestit cum a văzut şi simţit, la faţa locului, dezastrul lăsat în urmă de război - înregistrarea intergrală a emisiunii - mai jos. „Inspiră România” a fost în direct la TVR 1 marţi, de la ora 17.00.

În fiecare marți, de la ora 17.00, la TVR 1 încercăm să găsim împreună inspiraţia de a face lucruri bune pentru planeta care, deocamdată, este singura noastră casă. În noua emisiune a postului public, la „Inspiră România”, dezbatem alături de invitaţi specialişti subiecte fierbinți despre mediu, climă şi schimbări climatice.

Moderator: Ionuţ Gheorghe

Producători/realizatori: Raluca Store Brumariu şi Cristina Dănilă

 

 

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu