loader
Foto

Consecinţele războiului din Ucraina asupra mediului, analizate la TVR 1

Ucraina se confruntă de mulţi ani cu un grad ridicat de poluare, sporit de anii de război. Riscurile pentru mediu continuă acum să crească. Ar putea fi şi România afectată? Marţi, 8.03, ora 11.15, am vorbit despre cum războiul din Ucraina dăunează mediului.

 

În 2018, un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite arăta că, în urma conflictului din Donbas, cel puţin 530.000 de hectare de teren au fost distruse, inclusiv 18 rezervaţii naturale. O mare parte dintre acestea, se spune în raport, au ars în urma celor peste 12.000 de incendii forestiere care au ars în apropierea zonelor de luptă.

De altfel, Ucraina se confruntă de mulţi ani cu un grad ridicat de poluare, sporit de anii de război. Riscurile pentru mediu continuă acum, în contextul războiului declanşat de Rusia în urmă mai puţin de două săptămâni, să crească şi se pot extinde şi asupra ţărilor vecine. În ultimele zile au apărut îngrijorări legate de creşterea nivelului de radiaţii în zona centralei de la Cernobîl. Iar incendiul de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată în prezent de trupele ruseşti, a adăugat noi temeri. Războiul poate să genereze o poluare masivă.

(w882)

Pe lângă drama umanitară cu care confruntă Ucraina, se prefigurează şi o reală catastrofă ecologică. Iar radiaţiile şi poluarea aerului, apei sau a solului nu ţin cont de graniţe.

Care sunt consecinţele războiului din Ucraina asupra mediului? Ar putea fi şi România afectată? Există şi o ameninţare nucleară?

Realizatorii „Ediţiei speciale” de marţi, 8 martie, au căutat răspunsuri în direct la TVR 1. De la 11.15, moderatorul Ionuţ Gheorghe i-a avut alături pe dr. Mitică Drăgușin, director Securitate Nucleară la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”; Alexandru Grumaz - analist militar, preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate; Radu Motişan - fondator reţea globală de monitorizare a mediului şi Cristi Pitulice - consultant în turism.

Înregistrarea integrală a ediţiei poate fi văzută aici:

Producători/realizatori: Raluca Stroe Brumariu şi Cristina Dănilă

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu