loader
Foto

Conflict ecleziastic în Ucraina şi Republica Moldova, declanşat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei | VIDEO

La „Breaking Fake News”, invitatul lui Marian Voicu, pr. Radu Preda, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, ne-au explicat totul despre trecerea la calendarul ortodox pe stil nou în Ucraina. Duminică, 21 ianuarie, ora 19.00, la TVR 1.

 

Pe 21 ianuarie, ediţia în premieră „Breaking Fake News” - prima emisiune din audiovizualul românesc dedicată dreptului de a fi informat corect - a explicat de ce avem sărbători creştine pe rit nou şi vechi, dar şi conflictul ecleziastic din ţările vecine ale României, declanşat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

​ Astfel, duminică, de la ora 19.00, la TVR 1, la rubrica „Interviul săptămânii”, jurnalistul Marian Voicu a stat de vorbă cu pr. Radu Preda, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, despre extinderea conflictului din Ucraina pe mai multe paliere, inclusiv în ceea ce priveşte calendarul creştin ortodox.

 

(w882)

(w882)

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în urmă cu 10 ani a generat și un conflict ecleziastic, nu doar în Ucraina ci și în Republica Moldova. Și nu doar la nivel instituțional, ci și în ceea ce privește calendarul creștin ortodox. În Republica Moldova, peste 60 de parohii au trecut de la Mitropolia Moldovei a Bisericii Ortodoxe Ruse la Mitropolia Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române. Iar în Ucraina, trecerea la calendarul ortodox pe stil nou nu este populară printre credincioșii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, deși aceasta s-a desprins în urmă cu 5 ani de Moscova.

(w882)

(w882)

(w882)

La „Conspirația săptămânii”, Tatiana Ţarfulea ne aduce clarificări în cazul disputei dintre cele două mitropolii existente în Republica Moldova: cea a Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, și cea a Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Cele două mitropolii își dispută de 30 de ani succesiunea asupra bisericilor și averilor acestora aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca această dispută să intre într-o nouă fază.

(w882)

(w882)

Autorităţile newyorkeze au descoperit un tunel secret sub o sinagogă din Brooklyn, ceea ce a stârnit imaginaţia adepţilor teoriilor conspiraţiei şi a alimentat interpretările antisemite. Preşedintele Ucrainei rămâne ţinta predilectă a propagandei ruse, care îl acuză pe reţelele de socializare că şi-a asigurat viitorul obţinând cetăţenia americană şi cumpărând în Germania o vilă a fostului şef al propagandei naziste, Joseph Goebbels. Şi tot pe reţelele de socializare, un videoclip de la o manifestaţie a feministelor din Elveţia a devenit viral fiind prezentat drept un protest pentru legalizarea poligamiei în Finlanda. Amănunte primim la „Revista presei fake”, cu Horia Grușcă.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Iar Gabriela Avram ne-a prezentat, la „Istoria și istoriile sale”, națiunea sârbă, născută în Kosovo. Aici a apărut un stat medieval puternic, înfrânt, însă, în 1389, de Imperiul Otoman. O bătălie pe care sârbii nu o vor uita niciodată. Acum, Kosovo este un stat care aparține albanezilor musulmani kosovari, deveniți majoritari de-a lungul secolelor. Istoria pe care o spune Kosovo poate fi a oricărui teritoriu din Europa de Est, regiune în care, nu o dată, războaiele și cei puternici au desenat granițele. Povestea unui conflict din Balcanii de Vest: Kosovo - stat, pentru unii, regiune, pentru alţii - la „Breaking Fake News”, duminică, pe TVR 1.

 
Răsvan Popescu, membru CNA și scriitor, la „Mic dejun cu un campion” (ediție din 2023) | VIDEO

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Ion Vianu - medic psihiatru și scriitor, Răsvan Popescu - ...

Conferința „În rând cu lumea”, cu Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, la Opera Națională București | VIDEO

Marți, 16 aprilie, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, dialogul dintre scriitorul Andrei Pleșu, Valentina ...

„Lumea de aproape”: Viitorul înseamnă educație | VIDEO

Marți, 16 aprilie, de la ora 17.30, la TVR Craiova am aflat subiectele dezbătute în cadrul  conferinței ,„ParentingNet”.

 

#TVRedu