loader
Foto

Conferințele Operei Naționale București: Muzicologul Stephan Poen, despre estetica marilor voci de operă, în direct la TVR Cultural

TVR Cultural a transmis marți, 23 ianuarie, de la ora 18.30, prelegerea susținută de muzicologul Stephan Poen la Opera Națională București, pe tema esteticii muzicale a marilor voci de operă. Dezbaterea a avut loc în cadrul ciclului de conferințe „Scena gândirii”.

 

Prof. univ. dr. Stephan Poen, muzicolog, medic foniatru, doctor în Medicină și Muzică, a făcut o incursiune în ultimele șapte decenii ale Operei naționale, ocazie pentru o suită de reflecții incitante, menite să ofere publicului un răspuns la întrebarea: „Ce este vocea de operă și cum arată o voce extraordinară?”.

Doctor în Medicină și în Muzică, artist liric, fondator al domeniilor de Fonologie analitică și Estetică vocală, Stephan Poen este o personalitate intelectuală polivalentă, care și-a construit o carieră prestigioasă de profesor în învățământul superior, consultant artistic și muzical, numele său fiind legat de importante instituții artistice și academice (Opera din Roma, Teatrul Regio din Parma, Teatrul San Carlo din Napoli, Conservatoarele din Roma, Frosinone, Livorno, Parma, Siracusa, Radiodifuziunea Română, Televiziunea Română, UNMB – Școala de Înalte Studii Doctorale, UNATC, Electrecord, Opera Națională București, Teatrul Național de Operetă și Muzical Ion Dacian).

A susținut, în România și în străinătate, numeroase conferințe și master class-uri, precum și emisiuni de radio și televiziune. A fost membru în juriile unor prestigioase concursuri internaționale de canto din Italia (Concursul Internațional Vincenzo Bellini – Sicilia), România (Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée), Israel, USA, Brazilia și în multe țări europene.

Prelegerea lui Stephan Poen, intitulată „Vocile Operei Române. Evocări istorice și estetice”, a fost urmată de un dialog al invitatului cu Daniel Nica, moderatorul și organizatorul programului de conferințe „Scena gândirii”.

Conferința și dialogul au fost însoțite de momente muzicale, susținute de soprana Irina Iordăchescu și baritonul Adrian Mărcan, acompaniați la pian de Liana Mareș. Din repertoriu au făcut parte arii celebre din opere de Verdi, Ceaikovski, Puccini și Mozart.

Producător TVR: Claudia Robu

(w882) Scena gân


 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu