loader
Foto

Conferința „În rând cu lumea”, cu Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, la Opera Națională București | VIDEO

Marți, 16 aprilie, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, dialogul dintre scriitorul Andrei Pleșu, Valentina Sandu-Dediu, pianistă și muzicolog, și Daniel Nica, lector la Facultatea de Jurnalism (Universitatea din București), despre mizele și crizele cunoașterii specializate. Conferința poate fi vizionată aici .

 

Prelegerea „În rând cu lumea” a fost un dialog despre cercetare, despre sincronizare intelectuală, despre mizele și crizele cunoașterii specializate, organizat la împlinirea a 30 de ani de existență a Colegiului Noua Europă, arată reprezentații Operei Naționale București. Invitații evenimentului au fost scriitorul Andrei Pleșu, fondatorul Colegiului, și Valentina Sandu-Dediu, pianistă și muzicolog, rector al instituției din anul 2014 și până în prezent.

„Ce înseamnă să fii „în rând cu lumea” atunci când vorbim despre cercetare academică? Este sincronizarea intelectuală a României cu Occidentul o operă încheiată sau un proces ce nu se va încheia niciodată?

Cum se văd diferențele dintre Est și Vest din perspectiva unui institut de studii avansate? Cum ia naștere o instituție de succes și cum prind ideile viață?

Cât de importante sunt aspectele financiare în domeniul artelor și studiile umaniste; și cât de mult pot entuziasmul și pasiunea cercetătorilor să suplinească finanțarea insuficientă? Ar trebui oare ca cercetarea în științele sociale și umaniste să își propună să schimbe sau, mai degrabă, să înțeleagă lumea așa cum este?”, sunt doar câteva dintre întrebările lansate în cadrul conferinței moderate de Daniel Nica, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării de la Universitatea București.

Dialogul a fost însoțit de momentele muzicale oferite de soliștii Marta Sandu Ofrim și Leonard Bernad și pianistul Gabriel Gîțan.

Producător TVR: Claudia Robu

 

 

 

 

 
„Pastila de artă”. Ștefan Pelmuș:  Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte

Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne ...

Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii trebuie să știe cine sunt (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu” în 25 mai, la TVR Cultural

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

 

#TVRedu