loader
Foto

Conferința „În rând cu lumea”, cu Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, la Opera Națională București | VIDEO

Marți, 16 aprilie, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, dialogul dintre scriitorul Andrei Pleșu, Valentina Sandu-Dediu, pianistă și muzicolog, și Daniel Nica, lector la Facultatea de Jurnalism (Universitatea din București), despre mizele și crizele cunoașterii specializate. Conferința poate fi vizionată aici .

 

Prelegerea „În rând cu lumea” a fost un dialog despre cercetare, despre sincronizare intelectuală, despre mizele și crizele cunoașterii specializate, organizat la împlinirea a 30 de ani de existență a Colegiului Noua Europă, arată reprezentații Operei Naționale București. Invitații evenimentului au fost scriitorul Andrei Pleșu, fondatorul Colegiului, și Valentina Sandu-Dediu, pianistă și muzicolog, rector al instituției din anul 2014 și până în prezent.

„Ce înseamnă să fii „în rând cu lumea” atunci când vorbim despre cercetare academică? Este sincronizarea intelectuală a României cu Occidentul o operă încheiată sau un proces ce nu se va încheia niciodată?

Cum se văd diferențele dintre Est și Vest din perspectiva unui institut de studii avansate? Cum ia naștere o instituție de succes și cum prind ideile viață?

Cât de importante sunt aspectele financiare în domeniul artelor și studiile umaniste; și cât de mult pot entuziasmul și pasiunea cercetătorilor să suplinească finanțarea insuficientă? Ar trebui oare ca cercetarea în științele sociale și umaniste să își propună să schimbe sau, mai degrabă, să înțeleagă lumea așa cum este?”, sunt doar câteva dintre întrebările lansate în cadrul conferinței moderate de Daniel Nica, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării de la Universitatea București.

Dialogul a fost însoțit de momentele muzicale oferite de soliștii Marta Sandu Ofrim și Leonard Bernad și pianistul Gabriel Gîțan.

Producător TVR: Claudia Robu

 

 

 

 

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu