loader
Foto

Colinde şi colindători din Argeş pe "Drumul lui Leşe"

Vineri, 13 decembrie, de la ora 21.00, la  TVR 3 s-a transmis prima parte a emisiunii dedicate tradiţiilor româneşti legate de Sărbătorile de Iarnă.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru că am trecut de Sfântul Nicolae şi ne apropiem cu paşi repezi de perioada Crăciunului, la TVR 3 vă puteţi pregăti pentru spiritul Sărbătorilor de Iarnă urmărind emisiunea Drumul lui Leşe.

În ediţia din această săptămână a fost programată prima parte a discuţiei despre tradiţia colindelor la români, în care Grigore Leşe i-a avut ca invitaţi pe omul de cultură George Mitrache, pe profesorul Cezar Bădescu, fost director al şcolii din Arefu, judeţul Argeş, însoţit de un grup de colindători din această localitate.

Corinda este o urare cântată vocal, cu caracter festiv, de prevedere și asigurare a viitorului, de comunicare și împăcare cu sufletele morților, de invocare a unor reprezentări totemice. Colindele au o tematică diversă și au refrene precum “florile dalbe”, “ziurel de ziuă”, “leru-i alerui, hai leru-i ler”.

Aceste urări erau strigate mai ales în locuri de trecere: la fereastră, la poartă sau în pragul casei. Când intră în casă, corindătorii se plasează de jur-împrejurul mesei cu daruri rituale, masă devenită în acele momente centrul universului. De Sărbători corindătorii din Argeș sunt străjerii comunităţii.

***
Producător: Sînziana Miloşoiu
Realizator: Grigore Leşe

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu