Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri alături de Anghel „Caliu” Gheorghe și celebrul său taraf de muzică lăutărească.
„Clejani e o comună în care Caliu așteaptă „să vină cultura aia, și peste noi”, pentru că nu puține lucruri importante au avut loc pe-aici, și mai sunt de spus. Efervescența culturală care mai animă Clejaniul, astăzi, localitate ce a devenit celebră grație tarafului, și nu a unei instituții ce a fost candva prima școală de arte și meserii, cuprinde în ea povești despre un palat venețian, câțiva haiduci, ruinele și legendele unui institut, primul din principatele române, orchestre venite cândva de la Viena, lăutari care au plecat, între timp, către restul lumii și s-au întors acasă, Carol I sau Johnny Depp, totuna, un melanj baroc ce supraviețuiește în timp sau, doar coexistă între cer și pamant”, spunea Camelia Moise în deschiderea unei noi ediții „Istorii de bun gust”, la TVR 2.
Alături de echipa „Istorii de bun gust”, Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, un sat de aproape 500 de ani în care maiorul sărb Mişa Anastasievici a infiinţat prima şcoală de arte şi meserii. Și tot în Clejani s-au născut unii dintre cei mai buni lăutari, printre care și Anghel „Caliu” Gheorghe, de la care am aflat povești inedite.
„Am plecat cu taraful în 1988 la Paris și la Versoix, la Regele Mihai”, își amintește Anghel „Caliu” Gheorghe de prima ieșire în afara țării. Apoi povestește cu umor peripețiile din primul său zbor cu avionul, dar și cum a scăpat de ochii vigilenți ai securistului care îi urmărea.
„Eu și cu Fălcaru eram cei mai tineri, dar erau și bătrânii cu noi. Ne întrebau, unde ne ducem? Doamne, când am decolat... nu o să uit toată viața! S-a dus bătrânul Manole la baie și s-a blocat ușa la toaletă. A fost râsul de pe lume. Striga la noi „Veniți și scoateți-mă de aici!”. Mai avea și două pălării în cap, pentru că luase una de rezervă și uitase că le pusese una peste alta!”, a spus Caliu.
„Am ajuns la Paris și ne-au dus la hotel. Totul era pregătit și luxos. Aveam și un securist, care ne urmărea pas cu pas, ca să nu rămânem pe acolo. I-am spus în față: „Nu mă mai urmări, stai fără grijă că ne întoarcem acasă. Mergem și cântăm, ne facem datoria, nu facem necazuri. I-a venit inima la loc!”, a adăugat lăutarul.
Clejanii au povești de spus și celor interesați de istorie. Aici, în urmă cu mai bine de o sută de ani, era reședință de plasă, cu jandarmerie, oficiu poștal, pichet unde se schimbau caii Poştalionului, chiar și judecatorie. Dar, mai mult de toate, sunt mândrii de povestea unui preabogat sârb care, expulzat din țara lui, a venit să trăiască și să moară aici. Este vorba de maiorul Mișa Anastasievici care a făcut o școală nouă, pe care a întreținut-o pe cheltuiala proprie și Institutul de băieți „Maior Mișa Anastasievici” de la Clejani, prima școală de arte și meserii din Principatele Române. Copiii care veneau aici se visau „logofeți sau cântăreți”, dar se învățau și meserii utile satului, precum fierăria, rotăria și cizmăria. La școala cunoscută și ca „Institutul de la Clejani”, bursierii externi, cei saraci, erau întreținuți din banii maiorului, care scotea din buzunar 27.880 de galbeni, în fiecare an.
Faima recentă a localității a fost adusă de „Taraful Haiducilor”, care a cântat pe marile scene ale lumii, de la Opera din Paris până la Carnegie Hall, în New York, în America Centrală și America de Sud, Japonia, Australia și Noua Zeelanda. Au cântat chiar și pentru prințul Albert de Monaco și au jucat în filme, alături de Johnny Depp. „Taraful Haiducilor” a câștigat în 2002 marele premiu BBC Awards for Music la categoria Europa și Orientul Mijlociu, premiul fiind înmânat de marele actor de la Holywood, prietenul lui Caliu, Johnny Depp.
Preparatul ediției este PILAF SÂRBESC CU TURMERIC, unul de post, pentru că locuitorii din Clejan, de la copiii de-o şchioapă și până la cei cu părul alb, nu lipsesc de la biserică și ascultă în linişte slujba de duminică. Orezul cu turmeric este delicios și se poate combina cu o varietate mare de preparate sau se poate consuma ca atare.