loader
Foto

Galerie foto

Centenarul Încoronării, faimosul Codex Aureus şi copilul minune al Transilvaniei

În urmă cu 100 de ani, Regele Ferdinand şi Regina Maria erau încoronaţi la Alba Iulia. Istoria încoronării şi alte poveşti înţesate de melancolie, în ediţia „Exclusiv în România” din 16 octombrie, la TVR1.

 

Pe 15 octombrie 1922 Regele Ferdinand şi Regina Maria a României erau încoronaţi la Alba Iulia. 100 de ani mai târziu, la „Centenarul Încoronării”, echipa „Exclusiv în România” ne invită la Alba Iulia pentru a ne spune frumoasa istorie a încoronării. Aceasta şi alte poveşti înţesate de melancolie, dar şi pline de adevăruri istorice găsim în noua ediţie „Exclusiv în România”.

Duminică, 16 octombrie, de la 15.30, la TVR 1.

La Sebeş s-a născut în anul 1830 Carl Filtch, pianistul genial, comparat cu Mozart, cel care avea să fie supranumit „copilului minune al Transilvaniei”. A fost elevul preferat al lui Frederic Chopin şi al lui Franz Liszt şi a cântat la marile curţi imperiale de la Viena şi Londra. Din păcate se îmbolnăveşte de tuberculoză şi moare la vârsta de doar 15 ani. La „Exclusiv în România”, vom descoperi romantica şi tragica sa poveste.

(w882)

De ce este Biblioteca Batthyaneum de la Alba Iulia cea mai importantă bibliotecă din România? Ne explică, la „Exclusiv în România”, istoricul Cristian Mladin, care detaliază şi de ce această bibliotecă este tezaur naţional. Acolo este depozitat în condiţii de maximă siguranţă faimosul Codex Aureus, una dintre cele mai valoroase cărţi din lume, datând de la începutul secolului al IX-lea și scris cu cerneală de aur. Codex Aureus este un manuscris scris în jurul anului 810 din porunca împăratului Carol cel Mare.

(w882)

Lucrarea deținută de biblioteca românească reprezintă prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei şi Marcu), respectiv un număr de 111 de foi. Cealaltă parte, cu evangheliile lui Luca şi Ioan (124 de foi), se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vaticane din Roma. Coperţile 1 şi 4, lucrate în plăcuţe de fildeş, se află la Londra şi Roma.

(w882)

(w882)

Alte piese de o valoare deosebită ale Bibliotecii Batthyaneum sunt o Biblia Sacra din secolul al XIII-lea, scrisă cu caractere gotice foarte mici, precum si Codex Burgundus, conţinând 35 de miniaturi franceze renascentiste. Cu aceeaşi ocazie ne va fi dezvăluită şi povestea episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác, cel care a întemeiat acest templu cultural al umanităţii.

(w882)

Nu rataţi o ediţie unică „Exclusiv în România” - duminică, 16 octombrie, ora 15.30, la TVR 1.

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu