loader
Foto

Cehia bănăţeană şi a doua „Deltă a Dunării” se dezvăluie la „Exclusiv în România”

Ajungem într-o lume total nouă, unde trăieşte cea mai veche și numeroasă comunitate de pemi (cehi). Ne îndreptăm către o rezervaţie naturală fermecătoare prin prezența cailor sălbătici. Pe 28 noiembrie, ora 17.00, la TVR 1. |VIDEO

 

Pornim din nou în călătorie cu Cristian Tabără şi echipa sa duminică, 28 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, pentru a descoperi împreună o lume inedită, aproape de Cazanele Dunării, în Banat.

(w882)

Este vorba despre satele cehilor sosiți aici cu aproape 200 de ani în urmă, pe când Imperiul Habsburgic încerca să atragă cât mai mulți dintre cetățenii lui la granița cu Imperiul Otoman. În prezent, este o lume către care se îndreaptă, vara, garnituri întregi de tren pline cu turiști din Cehia! Şi asta pentru că regăsesc la faţa locului un adevărat unicat mondial: limba arhaică pe care nu o mai pot auzi nici măcar în patria lor.

(w882)

Gârnic

(w882)

Căsuță din Eibenthal

Turiştii mai aleg destinaţia și pentru festivalurile de rock, de folclor sau taberele de pictură de la Eibenthal și Gârnic. „Ne vom opri și noi în ambele sate, dar și la Sfânta Elena, cea mai veche și mai numeroasă comunitate de cehi, sau pemi, cum mai sunt ei numiți în Banat. Le vom afla istoria, le vom asculta muzica și le vom admira dansurile, vom gusta bucatele și ne vom bucura de ospitalitatea lor și de frumusețea zonei, la mijloc de toamnă”, ne promite Cristina Madgearu, producător „Exclusiv în România”.

(w882)

(w882)

Dansuri cehești la Eibenthal

Aflăm şi legenda aşa-numitului „mormânt al lui Attila” de pe Ostrovul Moldova Veche

(w882)

Debarcare pe insula Ostrovul Moldova Veche

În ediţia de duminică, echipa „Exclusiv în România” va coborî și spre Dunăre, pentru a se îmbarca, alături de reprezentanții Parcului Natural Porțile de Fier, către o destinație puțin cunoscută: insula numită Ostrovul Moldova Veche, rezervație naturală care, împreună cu împrejurimile ei este supranumită „a doua Deltă a Đunării” din țara noastră.

(w882)

Insula Ostrovul Moldova Veche

(w882)

Vedere de pe insulă spre Cazane

Bogăția ornitologică de aici rivalizează doar cu farmecul dat de numeroșii cai sălbăticiți care populează ostrovul. „Și pentru ca poveștii noastre să nu îi lipsească nimic, vom afla și legenda așa-numitului mormânt al lui Attila de pe insulă”, ne promite Cristian Tabără. O movilă de pământ, despre care legendele locale spun că e cel mai înalt punct de pe insulă, ar fi mormântul lui Attila, cel mai puternic conducător al hunilor, numit şi „Biciul lui Dumnezeu”, care a domnit între anii 433–453. Ce spune legenda vom afla duminică, 28 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

(w882)

Echipa „Exclusiv în România”

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

 

 
Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: luni, 17 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00, aţi putut revedea o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Cireşarii” dau semnalul vacanței: Cavalerii florii de cireș vin dimineața la TVR3

La TVR3 de luni, 24 iunie, până vineri, 5 iulie, puteți pleca în drumeții de la ora 10.00, de luni până vineri, împreună cu protagoniștii ...

 

#TVRedu