loader
Foto

Galerie foto

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu i-a avut ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu Igazsag, Matei Branea, Alina Gheorghe și pe Mihai Mitrică, co-fondatorul Animest. Ediția a fost difuzată vineri, 19 aprilie, de la ora 22.00, la TVR Cultural.

 

Cei patru creatori de film de animație si Mihai Mitrică au discutat despre complexitatea acestui domeniu - imaginație și migală, studiu si tehnică, scenariu și regie. Discuția a fost urmată de difuzarea unui calup cu filme de animație, puse la dispoziție de UNATC.

(w882)

Regizoarea Anca Damian a absolvit UNATC în anul 1984. Este doctor în Arte, Cinema și Media, membră a Academiei de Film Americane (Oscar) si a Academiei Franceze de Film (Cesar). A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor „Rămânerea” (1991) și „Drumul câinilor” (1992) și la o serie de scurtmetraje și documentare premiate.

În 2012, al doilea lungmetraj al acesteia, ca regizoare, scenaristă și producătoare, „Crulic – Drumul spre dincolo”, a produs mare impact pe scena internațională. Filmul a fost selectat în multe festivaluri prestigioase din întreaga lume. Pelicula a fost distinsă cu 35 de premii internaționale, inclusiv Cristalul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film de Animație de la Annecy.

În 2019, a avut premiera filmului „Marona's Fantastic Tale” la Annecy, urmată de o lungă selecție în festivaluri și o mulțime de recunoașteri internaționale: Marele Premiu pentru un lungmetraj & Premiul Publicului - BIAF 2019, Premiul special al juriului la Animation is Film Los Angeles, Premiul Andre Martin pentru Cel mai bun film de animație francez al anului 2020 la Annecy IFF.

(w882)

Radu Igazsag este absolvent al Institutului de Artă Plastică „Ion Andreescu” din Cluj (promoţia 1980) și al cursurilor postuniversitare de regie film de animație la IATC (1985). Și-a început cariera de regizor la Studioul „Animafilm” în 1981, apoi a fost cadru didactic universitar la Academia de Arte București (1991-2002) și la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din 1993.

Doctor în Cinematografie şi Media, Radu Igazság a devenit o figură proeminentă a aşa-numitei „generaţii '80”, debutând, alături de colegii săi de generaţie Zeno Bogdănescu şi Olimpiu Bandalac, cu graţiosul film „Caligrafie” (1982). A obținut recunoaşterea internaţională graţie premiului câştigat în 1983, la prestigiosul festival de la Hiroshima, cu „Fotografii de familie”, o tulburătoare meditaţie asupra memoriei.

Radu Igazsag a realizat, împreună cu Zeno Bogdănescu, serialul educativ „Universul muzicii”. În 2004, a semnat „Boborul”, o adaptare originală a schiţei lui Caragiale, realizată în tehnici mixte, şi, în 2007, lungmetrajul-antologie „O scurtă poveste”, dedicat istoriei cinematografului de animație românesc și în special Studioului Animafilm, în cadrul căruia a activat mai mulți ani.

Activitatea didactică a profesorului Radu Igazsag, începută în 1993, este remarcabilă: el a iniţiat deja câteva promoţii de studenţi ai UNATC, de la Multimedia sau de la Masteratul de animaţie, în secretele artei animaţiei, şi a iniţiat programele de licenţă şi de master „Film de animaţie”, la aceeași universitate.

 

Matei Branea este regizor de film de animație, autor de bandă desenată, ilustrator și caricaturist, este conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – Facultatea de Film, Departamentul Animație și Interactivitate. În prezent, este directorul departamentului și coordonează programul de master „Film de Animație”. A obținut, în 2015, titlul de Doctor în domeniul Cinematografie și Media, cu lucrarea „Discursul cinematografic comic în animația de scurtmetraj”.

Matei Branea este cunoscut în mediul artistic și pentru personajul său iconic Omulan, personaj umanoid minimalist cu notorietate internațională, erou de BD alternativ și film de animație. Branea mai este cunoscut pentru animațiile TV, spoturile festivalului SoNoRo și grafica festivalului NexT IFF Bucharest, unde a fost director artistic timp de 11 ani, BD-uri, ilustrații și caricaturi. A publicat cărți de specialitate: „Discursul cinematografic în animația de scurtmetraj” (2020), „De la idee la scurtmetrajul de animație” (2020).

(w882)

Mihai Mitrică este co-fondator si selecționer al Festivalului Internațional de Film de Animație Animest, singurul festival din România dedicat în exclusivitate filmului de animație. Fondat în 2006, festivalul aduce pe marele ecran sute de filme din toată lumea, în șase categorii de competiție, retrospective, programe dedicate unor școli de animație faimoase, festivalurilor de gen, marilor nume ale industriei.

Începând cu 2017, scurtmetrajul câștigător al Trofeului Animest, ales de un juriu international profesionist, se numără printre candidații eligibili ai listei de nominalizări din categoria „Cel mai bun scurtmetraj de animație”, a Premiilor Academiei Americane de Film. Mihai Mitrică si-a propus să resusciteze și să promoveze animația autohtonă. Festivalul itinerant în diverse orașe ale țării, a inclus, din anul 2011, și Animest Chișinău.

(w882)

Alina Gheorghe a absolvit studiile de licență în cadrul Facultății de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București. Filmul de licență „Degete de sticlă” are numeroase selectii în festivaluri. Scurtmetrajul de animatie a fost selectat la cel mai important festival de animatie – Annecy, la categoria Graduatin Films/Films de fin d’études.

Alina Gheorghe este o tânără artistă cu influențe din artele baroce, tușate cu elemente art nouveau. O semnătură aparte, remarcată în cele cinci scurtmetraje pe care le-a regizat, două dintre ele realizate în timp ce era elevă la liceu, două în timpul studiilor de licență în animație, la UNATC, și un music video animat.

 

*** CineSens, un proiect realizat cu sprijinul UNATC, înseamnă o serie de emisiuni difuzate în fiecare vineri, de la ora 22.00, în care moderatoarea Magdalena Stanciu vă dă întâlnire cu specialiști din lumea cinematografiei, implicați în procesul de producție, dar și de formare a viitorilor profesioniști.

Proiectul își propune să promoveze filmele de scurtmetraj sau documentarele realizate de studenti ai UNATC care vor fi difuzate, de luni până vineri, de la ora 21.45, în cadrul producției „Secvențe UNATC”, ca urmare a parteneriatului dintre cele două instituții.

Echipa:

Moderator: Magdalena Stanciu

Jurnaliști TV: Andrea Duță și Daniela Guțu

Regizor artistic Anca Pușcaș

Producător: Bianca Florea

Difuzare:

  • - de luni până vineri, ora 21.45 - SECVENȚE UNATC
  • - vineri, de la ora 22.00, CineSens

 

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu