loader
Foto

„Caut sunetul în permanenţă, nu mă pot decide. Sunt într-o continuă căutare”

A mărturisit violonistul Valentin Şerban la TVR 1. Tânărul câştigător al Concursului Internaţional George Enescu a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne” joi, 4 noiembrie, de la ora 23.00. | VIDEO

 

A concertat în România, Franţa, Germania, Austria, Italia.

Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 şi concertmaistru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

La 31 de ani, este câştigătorul unor concursuri naţionale şi internaţionale de vioară. Recent, Valentin Şerban a câştigat Marele Premiu al secţiunii de vioară la Concursul Internaţional George Enescu (ediţia 2020/2021), după o finală mult aplaudată, în care a interpretat „Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47“, de Sibelius.

(w882)

Îl pasionează lumea fizică, îi plac cerul, cosmosul. Şi tot Valentin Şerban ţine o poză cu pisica lui în cutia viorii. „N-am fost un copil silitor. Ai mei, ingineri, nu au ştiut să mă ghideze”, mărturiseşte invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”. Cu toate acestea, a mers pe drumul lui, presărat cu succes după succes.

(w882)

„Muzica e un limbaj care trebuie interpretat. Trebuie să-i găsesc sensul, deşi, de multe ori, nu ştiu ce caut, nu ştiu spre ce mă îndrept”

(w882)

Discuţia ajunge şi la detalii sau lucruri mai puţin accesibile publicului iubitor de muzică: „Corzile nu trebuie să fie de la iapă, sunt rase de cai special crescute pentru părul de arcuş”, ne dezvăluie invitatul. Şi tot de la Valentin Şerban aflăm că schimbă corzile viorii o dată pe săptămână: „Caut sunetul în permanenţă, nu mă pot decide, sunt într-o continuă căutare”.

(w882)

Ne lăsăm cuprinşi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice în fiecare joi, de la ora 23.00, la TVR 1. Actorul Marcel Iureş a fost primul invitat al Marinei Constantinescu în noul sezon „Nocturne”, iar pe 21 octombrie, la „Noctune”, am avut întâlnire cu alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu. În ultima ediţie din octombrie a Nocturnelor, Nicu Alifantis a parcurs câteva amintiri dragi alături de Marina Constantinescu.

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

 
„Am trăit în imperiul minciunii.” Poetul Şerban Foarţă încheie seria premierelor „Garantat 100%” din acest sezon | VIDEO

O discuţie despre Arghezi, despre părinţi şi viaţa sub guvernarea comunistă. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă, ca de obicei, duminică, de la ora ...

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, se vede la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

Comunicarea în societatea modernă | VIDEO

publicat: luni, 17 iunie 2024

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 9.00, la TVR3 avem posibilitatea să ascultăm un dialog despre rolul și eficiența comunicării în lumea de astăzi, ...

 

#TVRedu