Sâmbătă, 10 aprilie, pe TVR 3 de la ora 19:50, la Cult@Press sunteţi invitaţi la o dezbatere pe tema presei preocupate de fenomenul cultural.
Este adevărat că viaţa publicaţiilor de cultură se rescrie, iar la TVR 3, aici unde cultura este accesibilă tuturor, Cult@Press este vehiculul pe care ştim sigur că îl veţi alege pentru a ajunge la o destinaţie care aşază la orizont: estetica frumosului, surpriza cunoaşterii sau bucuria înţelegerii afective.
Deşi suntem la a doua ediţie a emisiunii, dacă încă vă întrebaţi ce înseamnă Cult@Press, Carmen Târnoveanu răspunde: Într-un timp care acum face parte din istorie, adică, demult, undeva pe la începutul experienţei mele în televiziune, era momentul cel mai important acesta, să ai toate ziarele, dimineata la 06:00, în redacţie, pentru revista presei. Acum, însă, toţi, măcar de câteva ori pe zi, parcurgem toate titlurile, cu un simplu slide de pe telefon. În cazul acesta, ce ar mai însemna astăzi o dezbatere pe tema presei de cultură? Şi încă ceva, în afară de teatru, film, literatură, expoziţii, despre ce mai scrie presa de cultură? De aici începe Cult@Press, de la nevoia de a înţelege ce se întâmplă cu noi, iar direcţia spre cultură, oricât de inadecvat ar putea să pară, într-un timp ca acela pe care îl trăim, va determina, în orice context social, calitatea oamenilor cu care interacţionăm, sau care decid pentru noi, sau chiar calitatea oamenilor care putem deveni.
În ediţia acestei săptămâni, sâmbătă, la 19:50, Carmen Târnoveanu îl are ca invitat pe Ovidiu Şimonca, redactor-şef al publicaţiei „Observator Cultural”. Jurnalist, autor de carte, cu o experienţă de anvergură în domeniul presei de cultură, Ovidiu Şimonca spune cu francheţe ce are de spus şi punctează atent intersecţiile pe care presa de cultură trebuie să le traverseze în lumea lui azi.
Noi, în stare de urgenţă, forţaţi de situaţie, ca majoritatea, ne-am relocat activitatea în on-line, dar am avut regim de cotidian, eram pe site şi cu şase-şapte texte pe zi, inclusiv sîmbăta şi duminica. Vă spun, fără să folosesc exprimări bombastice, am avut un trafic uriaş. Iar când am revenit pe print, ne-am bucurat de o campanie reuşită de abonamente. Anul 2020 n-a trecut degeaba, părerea mea, povesteşte în emisiune, Ovidiu Şimonca, redactor-şef al publicaţiei de cultură „Observator cultural”.
Cu o pledoarie susţinută de argumente uşor de probat în favoarea presei de cultură, revine şi scriitorul Matei Vişniec, poet şi dramaturg român, stabilit în acest moment în Franţa şi cunoscut, în special, pentru scrierile sale în limba franceză. Publicaţiile de cultură oferă o alternativă necesară dezvoltării, evoluţiei oricărei societăţi. De la concepte precum, libertate sau toleranţă şi până la construirea unui culoar inerent traversării prin această lume, totul înseamnă şi cultură sau, mai ales, cultură, consideră Matei Vişniec.
La întrebarea legată de justificarea publicaţiilor de cultură pe o piaţă de presă din ce în ce mai greu de aşezat pe compartimente de interes, subiecte, politică editorială, a răspuns şi scriitoarea Doina Ruşti: Presa de cultură s-a împrăştiat exact ca firele de păpădie, pentru că în urmă cu mai mulţi ani, lumea şi-a pierdut interesul, nu numai pentru presa culturală, ci, în general, pentru presă. Ne aflăm într-o perioadă în care, cu precădere, fostele reviste s-au reorientat. Ziarele pe care altădată le luai să le citeşti într-o cafenea, de exemplu, cred că acum sunt doar o amintire.
Așadar, s-au pus pe masă destule idei pentru o dezbatere concentrată şi o trecere în revistă a câtorva dintre titlurile publicaţiilor de cultură, pentru care urmează să ne întâlnim într-o nouă ediţie Cult@Press, la TVR 3.
Cult@Press susţine şi promovează presa de cultură.
Cult@Press formulează întrebări şi caută răspunsuri în şi din publicaţiile de cultură.
Consumul de cultură nu are limită de vârstă şi nici efecte secundare, deci: Cult@Press.
***
Cult@Press, sâmbătă, 19:50, TVR 3
Moderator şi realizator: Carmen Târnoveanu