loader
Foto

Galerie foto

Carmen Târnoveanu prezintă Cult@Press, la TVR 3

Gazda emisiunii ”Dăruieşte Românie!”, cea mai îndrăgită emisiune în rândul românilor de peste graniţe, vă dă întâlnire şi la TVR 3, în fiecare săptămână, sâmbăta, de la 19:50.

 

Dacă vă întrebaţi ce înseamnă ”Cult@Press”, Carmen Târnoveanu răspunde: ”Într-un timp care acum face parte din istorie, adică, demult, undeva pe la începutul experienţei mele în televiziune, era momentul cel mai important acesta, să ai toate ziarele, dimineata la 6, în redacţie, pentru revista presei. Acum, însă, toţi, măcar de câteva ori pe zi, parcurgem toate titlurile, cu un simplu slide de pe telefon. În cazul acesta, ce ar mai însemna astăzi o dezbatere pe tema presei de cultură? Şi încă ceva, în-afară de teatru, film, literatură, expoziţii, despre ce mai scrie presa de cultură? De-aici începe Cult@Press, de la nevoia de a înţelege ce se întâmplă cu noi, iar direcţia spre cultură, oricât de inadecvat ar putea să pară, într-un timp ca acela pe care îl trăim, va determina, în orice context social, calitatea oamenilor cu care interacţionăm, sau care decid pentru noi, sau chiar calitatea oamenilor care putem deveni.”

(w882)

După 1989, presa din România a trăit o perioadă de interes semnificativ din partea cititorilor. Între timp, multe publicaţii bune au dispărut, altele le-au luat locul în online şi mai sunt câteva care trăiesc ambiguu în ambele variante: print şi online.

În bazinul acesta, presa culturală se stabilizase, într-un timp, la o sută de reviste culturale, cu îngăduită aproximaţie, în absenţa unei arhive organizate pe criterii exacte, cum ar fi: tematica, zone geografice, variante de finanţare, tiraj, redactori, difuzare, etc.

Un lucru e cert, viata presei preocupate de fenomenul cultural se rescrie, iar la TVR 3, aici unde cultura este accesibilă tuturor, este vehicul pe care ştim sigur că îl veţi alege pentru a ajunge la o desţinaţie care asează la orizont: estetica frumosului, surpriza cunoaşterii sau bucuria înţelegerii afective.

În prima ediţie ”Cult@Press”, Carmen Târnoveanu l-a avut ca invitat pe scriitorul Florin Iaru care, fără îndoială, dintre toate argumentele pe care le-a pus pe masa dialogului, a nuanţat poziţia presei preocupate de fenomenul cultural, de-acum şi, cumva, dintotdeauna.

(w882)

Şi tot în prima ediţie ”Cult@Press”, v-ați întâlnit cu scriitorul Matei Vişniec şi cu actriţa Medeea Marinescu, care v-au spus de ce sunt de partea presei de cultură şi de ce consideră că e necesar să avem o presă de cultură.

 

(w882)

(w882)

 

***

Cult@Press susține și promoveaza presa de cultură.

Cult@Press formulează întrebări şi caută răspunsuri în şi din publicaţiile de cultură.

Consumul de cultură nu are limită de vârstă şi nici efecte secundare, deci: Cult@Press.

 

 
Rolul procurorului în caz de malpraxis

Rolul procurorului în caz de malpraxis

publicat: luni, 22 iulie 2024

Luni, 22 iulie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a propus să revedeți o ediție de colecție ”Oamenii și legea”, la TVR 1.

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Silviu Lupescu, fondatorul Polirom (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

 

#TVRedu