loader
Foto

„Care pe care”, o premieră în audiovizualul românesc, a început la TVR 1

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, a început pe 8 mai la TVR 1. Urmărim „Care pe care”, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, de luni până joi, de la ora 18.00.

 

E timpul să mâncăm copii! Pardon! E timpul să mâncăm, copii!

O virgulă absentă sau pusă greşit schimbă complet sensul unei fraze! În orice context ne-am afla, se impune necesitatea unei exprimări clare, care să ne ajute să-i înţelegem pe ceilalţi şi să ne facem înţeleşi. Pentru românii pasionaţi de limba lor, pentru cei care îşi doresc să-şi verifice şi completeze cunoştinţele, dar şi pentru toţi aceia care vor să-şi menţină creierul antrenat, Televiziunea Română propune o premieră în audiovizualul naţional – prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc. „Care pe care” este un concurs de limba română, o întrecere în cunoştinţe de gramatică, atât în scris, cât şi la citit şi vorbit. Emisiunea prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea, al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect, a început luni, 8 mai, şi poate fi urmărită de luni până joi, la ora 18.00, la TVR 1.

(w882)

„Concurenţii trec prin toată gramatica limbii române; nu li se cere să spună pe de rost definiţii, dar întrebările sunt astfel construite încât cel care răspunde corect este clar că nu a trecut prin şcoală ca gâsca prin apă. Printre atâtea concursuri de talente, Televiziunea Română ne face o ofertă de nerefuzat: petrece timpul într-un mod plăcut, dar şi util, află cât de bine vorbeşti româneşte şi reactualizează-ţi cunoştinţele de limba română! TVR îşi îndeplineşte astfel misiunea de post public de televiziune, aceea de a forma tinerele generaţii şi de a ţine în formă populaţia activă şi seniorii. Exerciţiul vorbirii corecte ne antrenează mintea, ne face competitivi şi nu ne lasă să îmbătrânim”, explică Ruxandra Gheorghe Negrea.

(w882)

Titlul face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar, în același timp, este un indicator către competiția din platoul „Care pe care”. În fiecare ediție, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale, culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliști, politicieni sau influenceri, expresiile străzii și englezismele. Premiile nu sunt de neglijat, participanţii având şansa de a pleca acasă cu portofelul plin; dificultatea probelor creşte treptat, la fel ca recompensele.

(w882)

O probă de foc deschide competiţia: „S|Pune finalul” testează contracronometru cunoşterea proverbelor şi expresiilor româneşti pe care le folosim în conversaţiile zilnice. Este runda care poate aduce concurenţilor nu mai puţin de 500 de lei. Urmează „Ori una, ori alta”, o probă ce verifică atât cunoaşterea gramaticii limbii române, cât şi viteza de reacţie. Alegerea enunţului corect dă şansa jucătorilor de a aduna încă 600 de lei. Runda a treia, eliminatorie, invită participanţii la „Vânătoarea de greşeli” – greşeli din televiziune, muzică, film, teatru, presă scrisă sau dintr-o bibliotecă specială, cea a titlurilor greşite. Un alt concurent părăseşte competiţia în urma semifinalei intitulate „De unde şi până unde”, în care se cer explicate sensul şi provenienţa unor cuvinte şi expresii. Cel care acumulează mai puţini bani în urma acestei probe va fi eliminat, iar primii doi clasaţi încep etapa finală, „Duelul”. Finaliştii se luptă în sinonime, iar învingătorul îşi dublează suma acumulată şi primeşte, drept cadou, şi două dintre volumele de căpătâi ale limbii române: DOOM şi DEX.

„Telespectatorii pot juca alături de noi, ei pot răspunde în timp real şi, dacă le place, se pot înscrie oricând în concurs pe site-ul TVR, la secţiunea Preselecţii. Pregătim un concurs special pentru telespectatori, dar aceasta va fi una dintre surprizele emisiunii, pe care nu vreau încă să o divulg”, anunţă Ruxandra Gheorghe Negrea, punctând totodată şi că „românii sunt pasionaţi de limba noastră – şi nu spun asta din cărţi, ci din experienţa acumulată în cei peste 20 de ani în care i-am intervievat pe stradă la emisiunea Vorbeşte corect!”.

(w882)

Un concurs ce solicită, aşadar, cunoaşterea limbii române, dar şi viteză de reacţie şi prezenţă de spirit, „Care pe care” oferă telespectatorilor o oră de educaţie, de bună dispoziţie şi îmbogăţire a cunoştinţelor. În fiecare zi de luni până joi, de la ora 18.00, ne convingem, o dată în plus, că „Limba noastră-i o comoară” – şi nu doar la sensul figurat, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Din 8 mai, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, la TVR 1.

 

Regie Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Ştirbescu

 

 
„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", veți fi martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe a Familiei ...

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu Cynthia Millar, una dintre marile interprete la Undele Martenot, în 15 iunie

În ultima ediție a acestui sezon din „Podcasturile TVR#Enescu”, invitata Valentinei Băințan este Cynthia Millar, una dintre puținele interprete ...

Graficiana Anca Boeriu, la „Pastila de artă”: Este o expunere a propriilor mele fragilități în lucrările pe care le fac

Între 10 și 16 iunie, la „Pastila de artă”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait le propune telespectatorilor să îi descopere sau să afle mai ...

 

#TVRedu