loader
Foto

„Care pe care” – final de sezon, la TVR 1| VIDEO

Concurenţi cu profesii diverse şi pregătire diferită, cu toţii iubitori ai limbii române, au venit să-şi arate cunoştinţele pe 15 şi 16 iunie, de la ora 16.00, în ultimele două ediţii din sezonului 3 al emisiunii prezentate de Ruxandra Gheorghe Negrea la TVR 1.

 

„A vorbi despre limba română este ca o duminică”, spunea Nichita Stănescu. Iar duminica aceasta este una specială, pentru că, în arena cuvintelor corecte, s-a dat ultima bătălie a sezonului! O confruntare în care toți concurenții câștigă „pe limba lor”, limba română. În acest sfârşit de săptămână, pe 15 şi 16 iunie, de la ora 16.00, ați putut urmări la TVR 1 ultimele două ediţii ale sezonului 3 „Care pe care”.

Românii care au locuit o perioadă în străinatate se confruntă cu o mare problemă: au uitat să mai scrie corect româneşte. Reîntorşi în ţară şi reînscrişi în şcolile din România, copiii din diaspora nu ţin pasul cu colegii lor, fiind şi ţinta glumelor şi răutăţilor celorlalţi. Poate fi recuperat decalajul? Celor reveniţi de pe meleaguri străine le-a fost dedicată ediţia „Care pe care” din 15 iunie.

(w882) concurenti

Florin a absolvit Facultatea de Jurnalism, unde l-a avut ca profesor chiar pe George Pruteanu. Pasionat de călătorii, el a ales ulterior un alt drum, astfel că acum, la 37 ani, lucrează la o agenţie bucureşteană de turism. Îi stă „în coastă” Anca, din Piteşti, absolventă a două facultăţi – ASE şi Drept, în Capitală. Pasionată de limba română, la fel ca fiica ei, Anca lucrează, la 50 ani, în consultanță şi management juridic. Al treilea pupitru „Care pe care” este preluat sâmbătă de un concurent cu experienţă europeană: filolog de profesie, Ionuț, acum de 42 de ani, a fost profesor de engleză. A „cotit-o” apoi cu un master în Fonduri Europene și și-a deschis propria firmă de consultanță, în Bârlad. Iubește muntele și în timpul liber este ghid montan. Iar Mircea, veteranul ediţiei de sâmbătă, este colonel în retragere, fost ofițer de transmisiuni al MApN. La 72 de ani, Mircea locuieşte în satul ilfovean Roşu, pe strada... Rezervelor! Cu siguranţă, însă, în ceea ce priveşte limba română, Mircea nu este deloc „rezervist”...

(w882) ruxandra_3

Pregătiţi să dezlege dezacorduri, să elimine pleonasme și să se dueleze în sinonime sunt şi concurenţii de duminică. Venind din medii diferite şi cu profesii diferite, cei patru au o pasiune comună: limba română. Sebastian, un bucureştean de 42 de ani, a lucrat până acum în trei bănci. Este pasionat de geografie, limbi străine și de concursuri de cultură generală. Joacă tenis de câmp și timp de 6 ani a făcut șah de performanță. La 56 de ani, Lucian din Alexandria are mai multe calificări: instalator de instalaţii sanitare, operator PC, responsabil de mediu. Marea lui dragoste rămâne, însă… Oltcitul! Sanda (50 de ani) vine din localitatea brăileană Latinu, unde e muncitoare într-o fabrică de încălţăminte. Iubeşte limba română încă din gimnaziu, când participa la olimpiade şi scria revista şcolii. În cazul Cristinei, de 41 de ani, din Bucureşti, pasiunea pentru limba română s-a transmis de la o generaţie la alta. Inginer, acum muncind în cadrul unei firme de retail, îşi învaţă şi ea copiii despre frumuseţea şi bogăţia limbii noastre.

(w882) concurenti

Consultantul de specialitate al emisiunii, Adina Dragomirescu, director al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti” al Academiei Române, a fost, şi în acest sezon, cu ochii pe concurenţi. Iar aceştia, la rândul lor, au vânat greşelile simpaticului meşter Dorin zidaru’ (Marius Florea Vizante), care a adus un plus de bună dispoziţie şi multe zâmbete în platoul „Care pe care”, dar şi în faţa micilor ecrane.

(w882) Dorin

Invitându-ne să ne oprim o clipă din tumultul vieţii cotidiene şi să medităm asupra motivelor ce ne determină să iubim limba română, Ruxandra Gheorghe Negrea ne-a aştepat la ultimele două întâlniri din acest sezon „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00, la TVR 1.

(w882) rux_ed22

Iar cei care încă nu şi-au făcut curaj să se înscrie în concurs o pot face pentru cel de-al patrulea sezon al emisiunii, completând formularul publicat pe site-ul TVR sau venind la preselecţia organizată de echipa „Care pe care” la sediul Televiziunii Române, strada Ermil Pangrati nr. 28, pe 28 iunie, între orele 14.00-19.00.

Vestimentațiile Ruxandrei Gheorghe Negrea la emisiunea „Care pe care” sunt asigurate de designerul român Marius Mușat.

 
Generațiile X, Y, Z: limbaj și viață în social media

Generațiile X, Y, Z: limbaj și viață în social media

publicat: marţi, 08 octombrie 2024

Etichetele purtate de fiecare generație născută după anii ‘60 ne diferențiază în mod evident, însă lumea în care comunicăm și muncim împreună ne ...

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

Celebra operă „La Wally”, a lui Alfredo Catalani

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

TVR Cultural v-a propus să revedeți punerea în scenă de la Theater an der Wien (2021), a operei „La Wally”, de Alfredo Catalani. Catalani a scris ...

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

O discuție necesară în fiecare zi | VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

În societatea contemporană, discuțiile privind educația și sistemul de învățământ ar trebui să fie o constantă, nu o alegere sezonieră. Deși la ...

 

#TVRedu