loader
Foto

Galerie foto

Caramitru: „În prietenie trebuie să investeşti până la proba contrarie...”

Odată cu începerea celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, Marina Constantinescu l-a invitat pe Ion Caramitru la o discuţie despre „un subiect delicat în aceste vremuri”: prietenia. 

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marina Constantinescu
, gazda emisiunii Nocturne,  a ales să discute despre un subiect delicat în aceste vremuri, dar de o valoare incomensurabilă – prietenia. Pentru că o lungă, strânsă şi durabilă prietenie o leagă de invitatul său, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti din 2005 şi preşedintele UNITER din 1990.

Însăşi ea recunoaşte că e dificil să prezinţi un prieten, să faci oamenii să-l vadă cu aceeaşi lumină cu care îl vede ea. Dificil, dar nu imposibil. Ion Caramitru este, fără dar şi poate, o personalitate culturală (şi nu numai) a ultimilor 25 de ani. „Un mare actor, un cultivat şi rafinat cititor, un om preocupat de tot ceea ce este în jurul său. Un om pătimaş”, îl descrie Marina Constantinescu.


Născut într-o familie de aromâni, tânărul Caramitru şi-a dorit să devină regizor. Numai hazardul şi un bun prieten au intervenit în soarta celui care avea sa-i joace pe Hamlet, Eminescu, Romeo sau MacBeth.

„Ce s-a întâmplat în România în ultimii 25 de ani este una dintre cele mai mari crime împotriva civilizaţiei... deşi putem spune asta acum fără să ne «lege» nimeni”


Nu poţi să stai de vorbă cu Ion Caramitru şi să nu vorbeşti despre Eminescu, poetul despre care el spune că  „este un existenţialist, în ciuda legendei de romantic. Este un mascul pătimaş al culturii române”.

Pe Mihai Eminescu l-a descoperit în liceu, graţie unui minunat profesor de limba română, care îl preda pe marele poet împotriva tuturor dogmelor existente în acea perioadă dificila si restrictivă. „Marea poezie românească a venit după Eminescu”, spune actorul.

La Paris, însuşi Emil Cioran a venit la el după spectacolul „Eminescu după Eminescu” şi i-a mărturisit  „Domnule, l-am văzut pe Eminescu prin dumneata!” Astăzi, când retrăieşte acel moment, faimosul glas i se sugrumă şi ochii i se umplu de lacrimi.

La fel cum emoţiile au năvălit şi în ochii moderatoarei, după povestea de prietenie, generozitate şi dăruire care i-a legat pe Ion Caramitru şi Johnny Răducanu. Până la capăt.

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile"

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi redactorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - Nocturne.

 

 
„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu Andreea Marin (ediție din 2017) | VIDEO

Între 5 și 11 august, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu pictorul Ilie Boca, gimnasta Cătălina Ponor, scriitoarea Ioana ...

Elisabeta Lipă, la „Portret de excelență”: În sportul de înaltă performanță, Comitetul Olimpic Internațional a introdus egalitatea de șanse | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă sâmbătă, 10 august, de la ora 16.00, dialogul dintre Mihaela Olaru, gazda emisiunii „Portret ...

Sculptorul Laurențiu Mogoșanu, la „Biografii necesare”: „Eu Îl mărturisesc pe Hristos şi asta se vede în arta mea” | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, în 11 august, de la ora 22.10, dialogul dintre artista vizuală ...

 

#TVRedu