loader
Foto

„Cârțișoara: munți, oameni și cărți” - „Exclusiv în România”, la TVR 1 | VIDEO

Cristian Tabără şi echipa sa ne-au propus o ediție despre oamenii muntelui și istoria lor. Nu au lipsit poveștile uimitoare, dansul, mâncarea savuroasă. „Exclusiv în România” s-a difuzat la TVR 1, duminică, 28 mai, ora 17.00.

 

Ne-am întâlnit cu echipa „Exclusiv în România” la poalele Făgărașilor, la Cârțișoara, pentru a sărbători 150 de ani de turism montan atestat în Carpații noștri, printr-o călătorie în timp. Cristian Tabără ne-a invitat să îl însoţim duminică, 28 mai, de la ora 17.00, la TVR 1.

(w882)

Galeria Turismului Montan

Când a început totul? În 1873, la Brașov, odată cu înființarea Societății Alpine a Transilvaniei – Siebenbürgische Alpen Verein, una dintre primele asociații de turism montan din lume. Întemeiată în bună înțelegere de sași, români și maghiari, a reprezentat punctul de pornire pentru toate organizațiile de turism de dincolo și de dincoace de munți. Așa au apărut primele cabane, traseele montane marcate, posibilitatea de a explora. Așa au ajuns turiștii și călăuzele, alpiniștii și schiorii să descopere crestele Carpaților, dar și pe cele aflate la altitudini mult mai mari, în lumea largă, făcând istorie.

(w882)

Galeria Turismului Montan

Am văzut piesele de echipament care le-au slujit și fotografiile surprinse de ei, trecând prin cei 150 de ani, la Galeria Turismului Montan – un mic muzeu, întemeiat de un cuplu de iubitori ai muntelui. O expoziție în aparență mică, dar în care poveștile uimitoare par să nu se sfârșească niciodată.

(w882)

Cu alpinistul Teodor Tulpan, la 20 de ani după ce prima expediție integral românească a atins Everestul (la Bâlea Lac)

(w882)

Cu alpinistul Teodor Tulpan, spre Cascada Bâlea

Apoi, pe Valea Bâlii, l-am întâlnit pe Teodor Tulpan, primul membru al primei expediții integral românești care a atins Everestul, la aniversarea a 20 de ani de la momentul reușitei. „Și dacă tot ajungem pe Transfăgărășan, aflăm și despre zăpezile care încă îl blochează în mai, de la cei care se luptă zilnic cu ele”, ne-a spus Cristina Madgearu, redactor al emisiunii „Exclusiv în România”.

(w882)

Deszăpezire Transfăgărășan

(w882)

Pe Valea Bâlii

(w882)

(w882)

Am ajuns şi în satul lui Badea Cârțan, care poate fi numit, fără exagerare, montaniardul conștiinței românești. Am făcut o oprire și la muzeul dedicat lui, pentru a ne aminti istoria acestui personaj legendar. Aici, realizatorii emisiunii ne-au arătat o parte din cele peste 200.000 de volume aduse de Badea Cârţan în nenumăratele drumuri peste munți spre și dinspre ceea ce atunci era Regatul României.

(w882)

La Muzeul Etnografic „Badea Cârțan”

(w882)

Exterior - „Muzeul Badea Cârțan”

„Am avut bucuria să descoperim, printre elevii și profesorii din Cârțișoara, că dragostea lui de neam nu s-a pierdut. Iar mai apoi, la o porție de tocăniță tradițională de prin partea locului – am constatat că satul se poate lăuda cu oameni care-i păstrează vrednicia și dârzenia”, a adăugat Cristina Madgearu.

(w882)

Asadar, o ediție despre oamenii muntelui și istoria lor, din care nu au lipsit dansul, mâncarea savuroasă și poveștile pe măsură – duminică, la „Exclusiv în România”. De la ora 17.00, la TVR 1.

 

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

„Ora Regelui

Sâmbătă, 15 iunie, la „Ora Regelui", v-am invitat să fiți martorii vizitei regale în Marele Ducat al Luxemburgului. Mizele acestei vizite externe ...

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

 

#TVRedu