loader
Foto

Pe meleaguri maramureșene cu ”Cântec și poveste”

Vineri, 1 martie, la TVR 3, începând cu ora 15:00, v-am oferit un mărțișor muzical - folcloric, adus în spațiul emisiunii "Cântec și Poveste" de Ioan Pop și Grupul IZA din Maramureș.  

 

Ioan Pop, căruia prietenii îi spun "Popicu", este liderul Grupului IZA din Maramureș, un grup folcloric ce și-a câștigat un prestigiu aparte, atât în țară, cât și în străinătate. Au călătorit cu muzica tradițională maramureșeană în lumea întreagă, dovedindu-se adevărați ambasadori ai spiritului românesc. "Popicu" este un instrumentist polivalent, învățând să cânte la tilincă, ceteră, braci, zongoră, dobă, drâmbă și cu vocea.

(w882)

Ideea înființării Grupului IZA a fost una extrem de inspirată, ei fiind autentici exponenți ai cântecului, jocului și portului tradițional din Maramureș. De aproximativ 18 ani, Grupul IZA are același nucleu: Anuța Pop, Voichița Tepei, Ioachim Făt, Grigore Chira și Ioan Pop.

(w882)

De-a lungul anilor, au colaborat cu cei mai valoroși rapsozi din Maramureș, pentru a da un plus de autenticitate și valoare aparițiilor din spectacole și emisiuni. Astfel, au cântat alături de Nicolae Pițiș, Pătru Godja-Pupăză, Ionu' lu' Grigore, zis Paganini, și mulți alți rapsozi bătrâni, de la care au preluat pe lângă cântările vechi, arhaice și sinceritatea, firescul și simplitatea cântării.

(w882)

Valoarea și autenticitatea lor interpretativă, l-au determinat pe regizorul Mihai Măniuțiu să-i distribuie în două piese de teatru, care s-au bucurat de mare succes ani de zile. Este vorba de "Nunta", după Cartea Genezei jucată la Teatrul Național Cluj-Napoca și "Electra", jucată la început la Teatrul "Regina Maria" din Oradea și vreo 15 ani la Teatrul Național din Sibiu.

(w882)

(w882)

Este impresionantă cartea de vizită a Grupului IZA, iar în această ediție a emisiunii "Cântec și Poveste" am descoperit darurile lor excepționale. O ediție cu adevărat de colecție, realizată pentru sufletele dumneavoastră.

(w882)

Moderator: Alexandru Pugna

Producător: Radu Anghel

 

 

 

 

 
Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

Învățarea limbilor străine în România | VIDEO

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

În ultimii ani, România s-a distins în cadrul Uniunii Europene printr-o statistică remarcabilă: aproximativ 95% dintre elevii de gimnaziu învață, ...

Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză la Cluj-Napoca

Joi, 21 noiembrie, Cluj-Napoca a fost gazda unei sărbători deosebite, marcând Ziua Internațională a Profesorilor de Limba Franceză. În sala ...

100 de ani în 10 ecranizări străine: de la cărți la filme de succes

Un manuscris respins de 12 edituri, dar și piese de teatru recompensate cu Premiul Pulitzer au devenit repere cinematografice și succese ...

 

#TVRedu